Arhiva 03.2017. - Kotoriba

Go to content

Main menu:

Arhiva 03.2017.

Kotoriba > Arhiva vijesti 2016.
DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA
Članice Društva žena uoči Uskrsa uljepšale ulaz u ambulantu

Članice Društva društva žena Kotoriba odlučile su učiniti jednu skromnu, ali lijepu gestu uoči uskrsnih blagdana.

Kupile su cvijeće koje su utorak, 11. travnja zasadile u žardinjere na prednjem i stražnjem ulazu u Zdravstvenu ambulantu. - Nije ovo veliki trošak, bitnija je namjera. Željele smo dati svoj mali doprinos za ljepši izgled ambulante, ali i da se mještani bolje osjećaju kada dolaze kod doktora - rekla nam je predsjednica Smiljana Ujlaki.

Uz nju, cvijeće su sadile Evica Grgec, Ljiljana Marđetko i Nevenka Balog.

A.Fuš

__________________________________________________________

KOTORIPČANI, BUDITE PONOSNI NA SVOJ GOVOR
Možemo svijetu pokazati ono što imamo

Ubrzo nakon štrigovskog, Međimurje je bogatije za još jednu skupinu govora koja je proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.
Ovaj put riječ je o kotoripskoj skupini govora, koja će, kao i ona štrigovska, također biti upisana u Registar kulturnih dobara.  

Kotoripska skupina govora 27. ožujka 2017. proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske i upisana u Registar kulturnih dobara (vidi: http://www.min-kulture.hr/, u web tražilicu kulturnih dobara RH upisati: Kotoripska skupina govora) te će biti upisana na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Velika zasluga za ovaj uspjeh pripada čakovečkoj podružnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koja se, među ostalim, bavi i očuvanjem kajkavskih lokalnih govora kojima je trebalo 15 mjeseci da se ovo pretvori u zbilju.
S tim u vezi, u Muzeju Međimurja Čakovec, u dvorani Muzejskog informativnog centra danas je  održana konferencija za novinare na kojoj su govorili dr. sc. Ines Virč, članica Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Republike Hrvatske i dr. sc. Ivana Kurtović Budja, iz Instituta za hrvatski jezik kotoripski općinski načelnik Ljubomir Grgec, župan međimurske županije Matija Posavec i  saborski zastupnik i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Moderator konferencije je bila Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja, koja je u ime svoje ustanove uputila riječi zahvale svima koji su doprinjeli ovom događaju te je uputila čestitke za ovaj svečarski trenutak
-Govor Kotoribe spada u donjodubravsku skupinu donjega međimurskog poddijalekta, u nju još osim govora Donje Dubrave kao formalnoga predstavnika spada i govor Donjega Vidovca. Oni su najistočniji govori međimurskoga dijalekta unutar granica Republike Hrvatske. Od jezičnih osobina velik ih je broj prisutan i u govorima Donje Dubrave i  Donjega Vidovca te draškovečke podskupine donjega poddijalekta, no za zaštićeni govor odlučili smo predložiti govor Kotoribe zbog povijesnoga značaja mjesta, a posebice zbog činjenice što je ona prvo mjesto u Hrvatskoj koje je dobilo željezničku prugu 24. travnja 1860.-istaknula je dr.sc Virč dodavši kako će ovo priznanje ministarstva biti daljnja potpora, ali da se time ne isključuju i ostala govorna područja.

Zašto baš Kotoriba?- Pa zato jer je je kotoripski rječnik poseban i karakterističan no činjenica je da će istraživanje govora Kotoribe, a posebice leksika, omogućiti stvaranje jednoga budućeg rječnika toga područja-istaknula je.  Dr. sc. Ivana Kurtović Budja je zorno predočila kako radi Povjerenstvo za istraživanje tih projekata. Istaknula kako su govori jedan od najznačajnijih pokazatelja identiteta, kako lokalne zajednice tako i države.
Kao članica Povjerenstva je izrekla ispriku što se malo duže čekalo na tu odluku, a što je vezano za administrativne poslove te je dodala kako je Hrvatska jedina europska zemlja koja u materijalno dobro svrstava i govore.- Ovo je velika stvar. Važno je za razvijanje identiteta, a važno je i za nas dijalektologe koji će moći dublje i dalje istraživati hrvatski jezik. Projekt je važan za znanstvene i lokalne svrhe-podvukla je Kurotović Budja.

Općinski načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec zahvalio je svima koji su radili na tome projektu i rekao kako Kotoripčani nisu 'vučni' na takva priznanja te je izrazio ponos na bogatstvo 'svojeg' jezika koji se ovim pokazao kako je izrazito bogat.-Posebno mi je drago što smo ovih dana dali u tisak Kotoripske protokole iz 17. stoljeća koji su isto tako važan povijesni projekt. Mi Kotoripčani smo inače specifični. Živimo u 'slijepom crijevu', po svojem gospodarimo pa i govorimo.
U Kotoribu su dolazili mnogi došljaci noseći svoj govor, no ipak su se morali prilagoditi našem-rekao je te spomenuo umirovljenu nastavnicu hrvatskog jezika Anicu Jauk koja je predvodnica istraživanja lokalnoga koje Kotoripčani posebno cijene. Njegov govor, pomiješan kotoripskim, u našem posebnom razgovoru je pohvalila dr.sc Kurtović Budja kazavši kako je govorio posebno toplo, drago i simpatično. Između inog, Grgec je prisutne upitao znaju što znači riječ 'vanjkovci'? Normalno, nitko nije znao.
- Kao što sam prije nešto od 2 godine rekao kada je šrtigoviski govor, kao prvi međimurski  zaštićeni govor, Međimurje koliko je malo, ali ima mnogo različitosti i posebnosti koje treba sačuvati za budućnost-istaknuo je Stjepan Kovač te dodao kako je naša kajkavština naš ponos i blago koje nas povezuje sa susjedima, ali nas čini različitima i jedinstvenima. Kovač je postavio pitanje, što Čakovec ima s ova dva govora ?- Upravo je Grad Čakovec financijski osigurao rad Instituta za jezik i jezikoslovlje ovdje u Čakovcu i tako smo direktno pridonijeli što su ova dva govora došli na ovu listu. Čestitam načelniku Grgecu, vjerujem na ovom svečanom događaju, ali bi prije svega zahvalio Ines Virč koja je zato najzaslužnija, a čestitke i ostalima koji su radili na tom projektu- završio je Kovač.
- Ovo je veliki dan za sve one koji vole i prate kulturu na području Međimurja. Nešto što je najvažnije u svemu tome je očuvanje identiteta jer svaka regija, svaka država pa čak i zajednica, obitelj bez identitet nema prosperiteta. Ovo nije samo najistočniji govor međimurskog dijalekta unutar granica RH, ovo je nešto o čemu jedna veća skupina radi na očuvanju međimurske kulturne baštine. Podvukao je župan Posavec te dodao kako se ovaj cijeli prostor unutar palače Staroga grada pokušava uvrstiti na popis europske kulturne baštine, želeći dobiti oznaku kulturne baštine Europe što otvara nove mogućnosti i novi potencijal, a tome će ići u prilog najavljena obnova bedema Staroga grada.
- Veliki posao je pred nama, veliki posao je odrađen tako u ime Međimurske županije čestitam svima. Svjesni smo koliko to znači za buduće generacije,  a možda nismo niti svjesni kakav potencijal imamo kako bismo cijeloj Europi, cijelom svijet predstavili taj naš identitet-završio je župan zahvalivši se ponaosob svima koji su projekt realizirali.
Tekst i fotografija: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
S konferencije za medije
__________________________________________________________

SPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO SOM KOTORIBA 18. PROLJETNI  KUP SOM KOTORIBA 2017.
Rekordni ulovi

Osamnaestu godinu za redom SRD Som Kotoriba organizira Proljetni kup u disciplini Lov ribe udicom na plovak u pojedinačnoj kategoriji.
Tako je bilo i u  9. travnja na Šudergrabi u Kotoribi. Natjecanje je okupilo 42 natjecatelja iz Međimurja i Podravine.

Karakteriziraju ga rekordni ulovi pa je tako pobjednik postao Emil Lukman iz SRD Štuka Torčec s ulovom od 21. 390 grama.
Ivan Jambrošić je kao drugi ulovio 16.765 grama, a Ivan Gudlin iz Smuđa Goričan 11.745 grama ribe.

Spomenuti natjecatelji su nagrađeni novčanim nagradama koje im je uručio Ivica Jakupak, predsjednik SRD Som.
I ostali natjecatelji su nagrađeni robnim nagradama sistemom 'vid-uzmi'.

Tekst i snimka: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Trojac najboljih
__________________________________________________________

ROMI KOTORIBE PROSLAVILI SVOJ DAN
Bravo za organizaciju i poticajne govore

U subotu 8. travnja obilježen je Svjetski dan Roma u općini Kotoriba na način što je proslava održana u suradnji Općine Kotoriba i tamošnje romske udruge Za bolje sutra. Dostojanstvena svečanost održana je dvorani mjesnog  društvenog doma.

O značaju 8. travnja za najbrojniju nacionalu manjinu u Hrvatskoj govorio je Damir Ignac, predsjednik udruge.
Istaknuo je kako Romi u Hrvatskoj, a poglavito oni u Kotoribi osjećaju da nisu sami, da postoje oni koji im žele pomoći, no sam proces je prilično spor. Predsjednik Vijeća romske  nacionalne manjine  Općine Kotoriba Nenad Oršoš je ukazao na probleme s kojima se susreću njegovi sunarodnjaci u Kotoribi, istaknuo je zadovoljstvo što im Općina pomaže u rješavanju njihovih problema kojih još im nagomilanih.
U prigodnoj čestitki uz Dan Roma općinski načelnik Ljubomir Grgec je nabrojio oblike i načine kako  Općina Kotoriba pomaže Romima za koje je rekao kako u Kotoribi nisu sami, a da su njihovi problemi i problemi čitave Kotoribe. Dotakao se segregacije koju Kotoriba ne poznaje i dodavši kako je neće biti u toj sredini bar dok je on načelnik. Ravnateljica OŠ Jože Horvata Kotoriba profesorica Snježana Matoš je pobrojala načine kojima škola poštuje posebnosti Roma. Istaknula je radost kako s godinama sve više romskih osnovaca završava školovanje, a raduje je i uključenost najmlađih u predškolski odgoj i obrazovanje.
Prigodnim programom kao čestitari su se pojavili članovi Malog pjevačkog zbora OŠ pod ravnanjem profesorice Klaudije Vidović te Kotoripske mažoretkinje.
Nastupio je i mladi Rom, 16-godišnji Robert Ignac prigodnim skladbama uz pratnju na gitari.
U znak zahvalnosti ' glavnim' čestitarima domaćini su im uručili prigodne poklone.

M. Grubić
SNIMIO:A. Fuš
__________________________________________________________

DJEČJI VRTIĆ KOTORIBA
Žaklina Gregurec Kranjec zamjena ravnateljici Jambrešić


S obzirom da je aktualna ravnateljica Dječjeg vrtića Kotoriba Maja Jambrešić od početka godine na porođajnom dopustu nju mijenja  Žaklina Gregurec Kranjec.

Tako će biti narednih godinu dana. S obzirom da nema  5 godina radnog iskustva nije vršiteljica dužnosti , nego  samo zamjena ravnateljici.

Ona je završila  Učiteljski fakultet, Odsjek Čakovec, smjer rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Diplomirala  je  30.rujna 2014. godine te stekla naziv sveučilišna prvostupnica (baccalaurea) odgojiteljica djece rane i predškolske dobi, sprema VŠS.

Pripravnički staž obavila je  u Dječjem vrtiću Kotoriba te  se je odmah ovdje, a  nakon završenog staža zaposlila  na pola radnog vremena. Radila je neko vrijeme na pola radnog vremena u Dječjem vrtiću Klinčec u Donjoj Dubravi kao zamjena za bolovanja.


Tekst i foto: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Žaklina Gregurec Kranjec

__________________________________________________________

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA
najava izleta Pula  - NP Brijuni

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA organizira 29.04.2017. izlet PULA - NP BRIJUNI.
Cijena izleta je 230,00 kn.
Molimo zainteresirane da se jave do četvrtka 06.04. 2017. gđi Peranec Margiti (0998506278) zbog potvrde agenciji radi same realizacije izleta.
 
UPRAVNI ODBOR DRUŠTVA ŽENA KOTORIBA

__________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
Sazvana 28. sjednica Općinskog vijeća

KLASA: 021-05/17-01/03 URBROJ: 2109/9-17-1
Kotoriba, 4. travnja 2017.

Na temelju članka 56. stavka 1. Poslovnika Općinskog vijeća Općine Kotoriba ("Službeni glasnik Međimurske županije" br. 3/13)

SAZIVAM 28. sjednicu OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KOTORIBA
za četvrtak, 6. travnja 2017. godine s početkom u 19:00 sati.

Sjednica će se održati u prostoriji Općine - vijećnici.

Za sjednicu predlažem sljedeći dnevni red:

1. Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Općine za 2016. godinu.
2. PRIJEDLOG Odluke o raspodjeli rezultata poslovanja Općine za 2016. godinu.
3. Izvješće o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine za 2016. godinu. ,
4. Izvješće o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture na području Općine za 2016. godinu.
5. Polugodišnje izvješće o radu Općinskog načelnika za razdoblje srpanj-prosinac 2016. godine.
6. IZVJEŠĆE o radu i poslovanju Knjižnice i čitaonice Kotoriba za 2016. godinu.
7. IZVJEŠĆE o radu i poslovanju Dječjeg vrtića Kotoriba za 2016. godinu.
8. PRIJEDLOG Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Općine u okviru projekta rekonstrukcije - dogradnje Dječjeg vrtića Kotoriba (Odluka je prilog dokumentaciji na natječaj za sredstva EU).

U prilogu poziva dostavljam Vam Izvod iz zapisnika sa 27. sjednice Općinskog vijeća, te materijale za sve točke dnevnog reda.
Molim za odaziv.

Predsjednik Općinskog vijeća
Zoran Radmanić, v.r.

OSIM ČLANOVA OPĆINSKOG VIJEĆA NA SJEDNICU POZIVAM:
1.Općinskog načelnika i njegovog zamjenika,
2.Vijećnike Skupštine Međimurske županije iz Kotoribe,
3.Ravnatelje Dječjeg vrtića i Knjižnice,
4.Predstavnike sredstava javnog priopćavanja.

__________________________________________________________

Obavijest o javnom uvidu i raspravi programa za gospodarenje šumama šumoposjednika gospodarske jedinice „ISTOČNE MEĐIMURSKE ŠUME“

Obavijest o javnom uvidu i javnoj raspravi programa za gospodarenje šumama šumoposjednika gospodarske jedinice "Istočne međimurske šume".
Naručitelj radova Savjetodavna služba i izvođač "Pro Silva" d.o.o., pozivaju sve zainteresirane strane na javni uvid i javnu raspravu o prijedlogu Programa gospodarenja za šume šumoposjednika gospodarske jedinice "Istočne međimurske šume".

Gospodarska jedinica "Istočne međimurske šume" obuhvaća katastarske općine:

Čukovec,Goričan, Legrad, Domašinec, Hemuševec, Donja Dubrava, Hodošan, Donji Hrašćan, Sveti Juraj u Trnju, Donji Kraljevec,Kotoriba, Donji Mihaljevec, Sveta Marija,Donji Pustakovec,Oporovec, Donji Vidovec, Palinovec,Draškovec i Turčišće.

Javni uvid u prijedlog Programa može se izvršiti u razdoblju od 04.04.2017. do 21.04.2017. godine u uredu Savjetodavne službe u Čakovcu na adresi Zrinsko – frankopanska 9/III, svakog radnog dana u vremenu od 8:00 do 13:00 sati.
Primjedbe i prijedlozi u pisanom obliku mogu se predati za vrijeme trajanja uvida na gore navedenoj adresi.
Javna rasprava održati će se u ponedjeljak, 24. travnja 2017. godine s početkom u 18 sati na adresi Martina Pušteka 9, Domašinec u prostorijama općine Domašinec.
Predavanje organizira Savjetodavna služba Podružnica Međimurske županije.

Ispred Savjetodavne službe biti će prisutan Mario Vlašić, dipl. ing šum., a ispred izvođača radova tvrtke „Pro Silva“ Denis Stojsavljević, dipl. ing. šum., PRO SILVA d.o.o., Trg senjskih uskoka 1-2, 10 020 Zagreb.
Pozivamo šumoposjednike i zainteresirane građane da se odazovu pozivu na javnu raspravu i svojim aktivnim sudjelovanjem, primjedbama i prijedlozima doprinesu što kvalitetnijem konačnom sadržaju ovog Programa gospodarenja.


Mario Vlašić, dipl. ing. šum.
viši stručni savjetnik za šume šumoposjednika

__________________________________________________________

SPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO “ SOM “ KOTORIBA
18. PROLJETNI  KUP „SOM“ KOTORIBA 2017.

Dana 09. travnja 2017. godine u nedjelju, Sportsko ribolovno društvo "SOM" Kotoriba organizira tradicionalni 18. proljetni kup u športskom ribolovu
"SOM - KOTORIBA 2017."

Natjecanje je pojedinačno, a održava se na vodi Šudergraba u Kotoribi.       
Zborno mjesto je u ribičkom domu  SRD "SOM" Kotoriba  na šodergrabi .

SATNICA NATJECANJA:
- do 07,30 sati prijave u ribičkom domu
- od 07,30 do 08,00 sati izvlačenje redoslijeda i startnih brojeva
- od 08,00 sati odlazak na stazu
- od 08,00 do 09,30 sati priprema za natjecanje
- od 09,30 do 13,30 sati natjecanje u lovu ribe udicom na plovak
- od 13,30 sati vaganje ulova i rasprema
- od 14,00 sati ručak, proglašenje rezultata i podjela nagrada

Pozivaju se svi ljubitelji ribolovnog sporta da dođu i pogledaju vrhunske majstore na djelu.
Započnimo uspješno ovu natjecateljsku sezonu uz ribički pozdrav BISTRO !

SRD „SOM“ Kotoriba
__________________________________________________________

ŽUPA KOTORIBA
Križni put po Kotoribi

Na 5. korizmenu nedjelju  župljani Kotoribe su imali križni put po našoj župi. Križni put po nauku naše Katoličke crkve spada u takozvane pučke pobožnosti isto kao i sveta krunica za razliku od sakramenata (koje je ustanovio Gospodin Isus Krist) i blagoslovina, odnosno sakramentala (katolički sprovod, egzorcizam, blagoslov obitelji itd.), koji sežu još u doba apostola i spadaju u liturgiju Crkve.  

Upravo zato su te pobožnosti Križnog puta i Svete krunice toliko omiljene među vjernicima, jer od njih dolaze. Duh Sveti nije taj koji bi samo nadahnjivao svećenike, nego on nadahnjuje svakog čovjeka vjernika koji mu se iskreno preda.  
Pobožnost Križnoga puta je vrlo stara i potječe iz Jeruzalema i jako je teško precizirati točno vrijeme kada je ona nastala. Znamo iz povijesti da je nastala tijekom hodočašća, kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke.  
Tradicionalno križni put ima 14 postaja, od prve gdje Isusa osuđuju na smrt, pa do zadnje gdje je ukopan u grob. Na nekim križnim putevima je moguće vidjeti i 15. postaju na kojoj Isus uskrsne od mrtvih, ali po mojem mišljenju to nije ispravno jer uskrsnuće ne spada u Križni put nego u vazmeno otajstvo koje tek dolazi nakon Pasije Kristove.  

Križni put su promicali sv. Franjo Asiški i franjevci, ali se pobožnost značajnije proširila tek u 18. stoljeću te je priznata u Katoličkoj, Evangelističkoj i u još nekim protestantskim Crkvama. U današnje vrijeme gotovo da nema katoličke crkve u kojoj nebi bilo postaja križnog puta.

Trasa kojom smo danas prolazili je duga 11 kilometara i trebalo nam je malo manje od 4 sata da je prođemo i sigurno nije bilo lako toliko hodati, ali na taj način smo dali malu žrtvu Gospodinu Isusu koji je za nas umro i podario nam vječno spasenje.  
Na Križnom putu je sudjelovalo između 80-90 naših župljana, od onih najmlađih pa do starijih župljana i nadam se da će se taj broj s vremenom povećati.  
Evo ja se iskreno nadam da će ova pobožnost Križnoga puta po našoj župi koja je uvedena tek prije koju godinu u vrijeme Vlč. Marijana Horvata trajno zaživjeti i da će postati duhovna baština naše župe.

Ovom prilikom želim od srca zahvaliti Udruzi Prijatelja prirode i Ribolova „Žužićka“, koji nas svake godine dočekaju i prigodno okrijepe.  

Marinko Prstec, župnik

__________________________________________________________

SUSRETI KOJI TRAJU
Družili se vrtički  mališani Kotoribe i Donjeg Kraljevca


U goste mališanima Dječjeg vrtića Kotoriba došli su njihovi vršnjaci iz Dječjeg vrtića Ftiček iz Donjeg Kraljevca. Bilo je to u utorak 28. ožujka kada je bio lijep i sunčan dan.   Lijepo vrijeme iskoristili su za igru na  kao i za druženje.

Ovo nije prvi puta kako se djeca i djelatnici ovih ustanova posjećuju pa će i mali Kotoripčani u posjet u Donji Kraljevec.

M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Zajedno na igralištu vrtića

__________________________________________________________

SPORTSKI RIBOLOV
Proljetni kup Žužička 2017


SRD Žužička Kotoriba je u nedjelju 2. travnja na prirodnoj bari Žužička besprijekorno organiziralo tradicionalni Proljetni kup Žužička 2017. Bilo je to pojedinačno natjecanje u disciplini lov ribe udicom na plovak.

Natjecanje je okupilo 38 natjecatelja među kojima je najbolji bio Ivan Gudlin iz SRD Smuđ Goričan s ulovom od 2.745 grama. Drugi je s ulovom od 1.900 grama bio Ivica Jakupak iz SRD Som Kotoriba, a treći Krešimir Zvošec iz SRD Žužička s ulovom od 1.880 grama.

Spomenuti natjecatelji su nagrađeni medaljama zlatnog, srebrnog i brončanog sjaja koje im je uručio Branko Matoš, predsjednik društva domaćina. Nagrađeni su i ostali natjecatelji sponzorskim nagradama koje su dobivali sistemom 'vid-uzmi'.

Vrhovni sudac natjecanja je bio Mladen Goričanec iz Kotoribe.

Tekst i snimka: M. Grubić


FOTOGRAFIJA:
Najbolji –Jakupak, Gudlin i Zvošec (s lijeva)

__________________________________________________________

STOLNI TENIS:
Pobjeda i poraz stolnotenisača Kos-Kotoribe u Sl. Brodu

Stolnotenisači Kos-Kotoribe u subotu su u utakmicama 11. kruga igrali u Slavonskom Brodu i zabilježili polovičan uspjeh. U prijepodnevnoj utakmici su zabilježili priželjkivanu pobjedu protiv Graničara, koja im mnogo znači u borbi za izbjegavanje kvalifikacija, a poslije podne su očekivano poraženi od najbolje ekipe lige, Obrtničke škole.
Protiv Graničara naročito je dobro igrao Stjepan Škoda, koji je upisao dvije pobjede, a po jednu su dodali Filip Radmanić i Stjepan Vidović, dok je protiv Obrtničke škole Vidovića zamijenio David Čukulic, a u toj utakmici naši igrači nisu osvojili niti jedan set. Kako su u subotu po jednu pobjedu zabilježili i Putjane i MSTC Čakovec, koji se zajedno s našim igračima bore za izbjegavanje devete pozicije, koja vodi u kvalifikacije za ostanak, 11. krug nije ništa razriješio. Zato će biti interesantan posljednji, 12. krug, u kojemu Kos-Kotoriba dočekuje Putjane i Mihovljan, a protiv istih protivnika igraju i igrači MSTC Čakovca.

REZULTATI 11. KRUGA

Mihovljan – Mladost 1:4
Graničar – Kos-Kotoriba 2:4
(Kraljević – F. Radmanić 3:1, Leko – Škoda 0:3, Krolo – Vidović 0:3, Kraljević/Krolo – F. Radmanić/Škoda 3:0, Kraljević – Škoda 1:3, Krolo – F. Radmanić 1:3)
Obrtnička kola – MSTC Čakovec 4:3
Vodovod 2 – Požega 4:3
Putjane – Mladost 4:2
Obrtnička škola – Kos-Kotoriba 4:0
(Mamut – Škoda 3:0, Majstorović – Čukulic 3:0, Bogdanović – F. Radmanić 3:0, Majstorović/Mamut – Čukulic/Škoda 3:0)
Graničar – MSTC Čakovec 0:4

TABLICA
1.Obrtnička škola 15 15 0 60:10 30
2.Vodovod 2 15 11 4 49:39 26
3.Požega 14 8 6 44:35 22
4.Mihovljan 14 8 6 37:36 22
5.Mladost 15 7 8 38:39 22
6.Graničar 15 5 10 34:48 20
7.Putjane 14 4 10 32:47 18
8.MSTC Čakovec 14 4 10 30:46 18
9.Kos-Kotoriba 14 3 11 28:52 17
Parovi 12. kruga, subota 15. travnja – u 11 sati: Požega – Obrtnička škola, MSTC Čakovec – Mihovljan, Kos-Kotoriba – Putjane; u 17 sati: Požega – Graničar, Kos-Kotoriba – Mihovljan, MSTC Čakovec – Putjane, Mladost – Vodovod 2.

Franjo Flac
__________________________________________________________

NK GRANIČAR KOTORIBA


U nedjelju, 2. travnja NK Graničar Kotorba će u Sportskom parku ugostiti NK Mladost Palinovec u sklopu 19. kola 1. ŽNL međimurske.

Nakon poraza u Oporovcu i remija protiv Poleta iz Pribislavca, nadaju se da će prekinuti loš niz i ostvariti pobjedu, a za to im je potrebna podrška navijača.

Suci utakmice su Dario Bubek, Tomislav Čurila i Filip Aldić, a delegat Saša Fegeš. Utakmica počinje u 16 sati.

Juniorska momčad Škole nogometa Graničar/Vidovčan u utorak, 4. travnja od 20 sati u Kotoribi igra utakmicu osmine finala juniorskog kupa MNS protiv vršnjaka iz NK Pušćine. Utakmicu će suditi Matija Filipić.
- Dođite u Sportski park i podržite naše momčadi u ovim utakmicama, poziv je iz NK Graničar Kotoriba.

__________________________________________________________

TREĆA ŽUPANIJSKA SMOTRA PJEVAČKIH ZBOROVA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA MŽ
Naši osnovci ponovno oduševili

U organizaciji Županijskog stručnog vijeća učitelja glazbene kulture MŽ i domaćinstvo OŠ Hodošan u čakovečkom Centru za kulturu u srijedu 29. ožujka održana je 3. županijska smotra pjevačkih zborova osnovnih i srednjih škola MŽ. To je najbrojnija učenička manifestacija s blizu 600 učesnika iz 17 pjevačkih zborova osnovnih škola i jednog zbora srednjih škola, konkretno Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.
I treću godinu za redom obol smotri su dali i učenici višeg uzrasta  OŠ Jože Horvata Kotoriba pod vodstvom Klaudije Vidović,prof., uz instrumentalnu pratnju na klaviru Roka Mikeca. Oni su nastupili u revijalnom dijelu smotre, a svojim sigurnim nastupom su pokazali da u zborskom pjevanju prednjače u Međimurskoj županiji.

- Puno smo vježbali, bili smo redoviti na probama, brusili naše glasove jer smo na smotri  željeli što bolje predstaviti našu školu  i  sada,  kada su svijetla pozornice ugašena, možemo reći da smo sretni i ispunjeni jer smo i ove godine u tome uspjeli. Željno iščekujemo sljedeću probu zbora i analizu našeg nastupa, poručju članovi zbora.
Valja istaknuti kako je profesorica Vidović i voditeljica spomenutog Vijeća koja se na otvaranju smotre prigodnim riječima obratila mladima, gostima i uzvanicima.

Tekst i snimka: M. Grubić

__________________________________________________________

Proljetni kup „ŽUŽIČKA 2017.“Dana 2.04.2017. godine, u nedjelju, ŠRD „Žužička“ Kotoriba organizira tradicionalni Proljetni kup u športskom ribolovu.


Pozivamo sve ljubitelje ribolova da dođu uživati u majstorijama vrsnih ribolovaca.


10:00 sati - početak natjecanja na vodi „Žužička“


BISTRO!
__________________________________________________________

REPUBLIKA HRVATSKA
OPĆINSKI SUD U ČAKOVCU
URED PREDSJEDNIKA SUDA Broj: 2 -Su- 228/17 Čakovec, 30.3.2017.

Županija, gradovi i općine na području Međimurske županije, svima

Predmet: Izdavanje uvjerenja iz kaznenih evidencija za kandidate na lokalnim izborima za 2017. obavijest, dostavlja se

Poštovani,

skrećemo Vam pozornost da je u zakonodavnu proceduru upućen Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji,kojim se utvrđuje postupak provjere osuđivanosti osoba koje su kandidati na izborima za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i za općinske načelnike,gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda,a s obzirom da je člankom 1. Zakona o dopunama Zakona o lokalnim izborima koji je stupio na snagu 31. prosinca 2016.,propisana zapreka za sudjelovanje u izbornom procesu osobama koje su osuđivane za određena kaznena djela.

Prijedlogom su uvedene i neke izmjene u postupku zahtijevanja i izdavanja posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije, odnosno uvodi se mogućnost traženja i izdavanja posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije,
ne samo u sjedištima općinskih sudova, već i u stalnim službama te putem sustava e-Građani.

U svrhu brže provedbe postupka izdavanja uvjerenja iz kaznenih evidencija, te ujedno rasterećenja Općinskog suda u Čakovcu, osobe koje se namjeravaju kandidati na lokalnim izborima imaju mogućnost dobivanja
potvrda iz kaznenih evidencija i putem sustava e-Građani.

Zahtjev za izdavanjem potvrde mora sadržavati ime i prezime osobe za koju se podaci traže, OIB, ime oca, datum i mjesto rođenja, te potpis podnositelja zahtjeva.
Podnosi se na obrascu koji će biti propisan Dopunom Pravilnika o kaznenoj evidenciji.

Izdavanje potvrde moći će se zatražiti u periodu nakon stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora do predlaganja kandidacijskih lista i kandidatura.

Molimo da obavijest o mogućnosti dobivanja potvrde iz kaznene evidencije i putem sustava e-Građani stavite na svoje oglasne ploče kako bi isto bilo dostupno što većem broju kandidata.


__________________________________________________________

UPUTA O NAČINU KOMUNIKACIJE IZMEĐU OPĆINE KOTORIBA I PRORAČUNSKIH KORISNIKA

Ovom Uputom uređuje se način komunikacije između jedinice lokalne samouprave Općine Kotoriba (u daljnjem tekstu Općina) i njezinih proračunskih korisnika vezano uz koordinaciju
aktivnosti u cilju učinkovite provedbe: Zakona o proračunu („Narodne novine", broj 87/08,136/12 i 15/15), provedbenih propisa i uputa i Zakona o fiskalnoj odgovornosti
(„Narodne novine" ,broj 139/10 i 19/14), provedbenih propisa i uputa.__________________________________________________________

CENTAR ZA POMOĆ U KUĆI MEĐIMURSKE ŽUPANIJE
Natječaj za radno mjesto za njegovatelja/icu - gerontodomaćina/icu na određeno vrijeme

Natječaj za radno mjesto njegovatelj/ica- gerontodomačin/ica produžen je do 3.4. 2017., dok bi početak rada bio sa 10.4.

Centar za pomoć u kući Međimurske županije, 23.3.2017. raspisuje natječaj za radno mjesto, za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme za njegovatelja/icu - gerontodomaćina/icu, 1 izvršitelj /ica


OPIS POSLA:
Probni rad u trajanju od 3 mjeseca.
*Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama u njihovom domu, dostava toplih obroka u kuće korisnika (prema Zakonu o socijalnoj skrbi NN157/13)
*Pružanje njege starijim i nemoćnim osobama
*Rad u smjenama prema potrebama korisnika
*Upravljanje službenim vozilom za potrebe rada Centra
*Vođenje potrebne dokumentacije i čuvanje osobnih informacija korisnika i profesionalne tajne
*Redovita komunikacija sa suradnicima i ravnateljem
*Informiranje o Centru i uslugama Centra

UVJETI:
*stručna sprema: minimalno završena osnovna škola, srednja škola
* tečaj za njegovatelja/ice ili gerontodomaćina/ice
* zdravstvena (psihofizička) sposobnosti za obavljanje poslova
njegovatelja/ice ili gerontodomaćina/ice
* aktivan/a vozač/ica  B kategorije,
*poznavanje problematike vezane za starenje i treću dob
*povjerljivost
*strpljivost, empatija
*izrazita sposobnost rada u timu

PREDNOSTI:
*iskustvo u radu sa starijim i nemoćnim osobama na poslovima pomoći u kući i njege starijih i nemoćnih osoba
*posjedovanje sanitarne knjižice za rukovanje s hranom
*prednost kandidatima s područja donjeg Međimurja

OSTALE INFORMACIJE:
*planirani početak rada: 3.travanj.2017.
*geografsko područje rada: Međimurska županija
*Ugovor se sklapa na puno radno vrijeme (8 sati rada dnevno) na određeno vrijeme

NAČIN PRIJAVE I POTREBNA DOKUMENTACIJA:
Za prijavu na natječaj potrebno je priložiti:
*preslika osobne iskaznice,
*životopis,
*dokaz o završenoj stručnoj spremi, diploma (preslika)
*dokaz o završenom tečaju za njegovatelja/gerontodomačina/ice (preslika)
*preslika vozačke dozvole
*preporuku (ako postoji)
*dokaz o radu sa starijim i nemoćnim osobama i osobama sa invaliditetom (ukoliko postoji)

Rok za podnošenje prijave je 30.3.2017. Nepotpune i nepravovremene prijave neće se razmatrati.
Prijave se šalju pismenim putem na adresu:
Centar za pomoć u kući Međimurske županije
Dr. Ivana Novaka 38, 40000 Čakovec
s naznakom “Za natječaj – radno mjesto njegovatelj/ica/  - gerontodomaćin/ica”.
O rezultatima natječaja kandidati će biti obaviješteni pisanim putem najkasnije do 15.4.2017.

__________________________________________________________

STOLNI TENIS
Stjepan Škoda u Puli samo do četvrtfinala kadeta

Stjepan Škoda u subotu i nedjelju je kao član MSTC Čakovca, za koji na dvojnu registraciju igra mlađe kategorije, igrao na Mastersu Hrvatskoga stolnoteniskog saveza – 3. Memorijalu Dean Šešelja u Puli.
S obzirom na njegovu treću poziciju na rang listi kadeta i mjesto trećega nositelja na turniru smo od njega dosta  očekivali, ali su šanse za dobar plasman u njegovoj kadetskoj kategoriji splasnule već u kvalifikacijskoj skupini.
Bez većih problema dobio je, doduše, Leona Šanteka iz Ljubešćice i Patrika Tomića iz GSTK Zagreba, ali je iznenada s 3:2, nakon vodstva od 2:1 u setovima, poražen od Puljanina Andrea Milohanovića i u skupini bio drugi.
To je značilo da u četvrtfinalu za protivnika dobiva jednoga od pobjednika skupina, a njemu je ždrijeb namijenio onoga najboljega, prvoga nositelja Ivora Bana iz zagrebačke HASTK Mladosti od njega je izgubio rezultatom 3:1, nakon čega je Ban prošao do kraja i osvojio prvo mjesto.
Škoda je na turniru igrao i juniorsku kategoriju, ali je među juniorima, nakon pobjede nad Filipom Borovnjakom iz GSTK Zagreba i poraza od Mislava Martineka iz Dugoga Sela i konačnoga pobjednika Jakova Jakelića iz HASTK Mladosti, bio treći i nije prošao kvalifikacijsku skupinu.
Franjo Flac

__________________________________________________________

DAN NARCISA
U Kotoribi žene prikupile 4.200 kuna

Mjesec ožujak posvećen je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Karcinom dojke je prva bolest na ljestvici smrtnosti od zloćudnih tumora kod žena. Nažalost, male su mogućnosti prevencije, no bolest se može na vrijeme otkriti i liječiti.

U mjesecu ožujku, članice Kluba Nova Nada već niz godina provode akciju 'Dan narcisa', te na taj način žele potaknuti sve žene Međimurja da vode brigu o sebi i da redovito odlaze na mamografske preglede koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje.

Društvo žena iz Kotoribe godinama se uključuje u ovu akciju. Tako su u subotu na kotoripskoj tržnici prikupljale dotaciju od građana koji su u znak zahvalnosti dobili narcise. U akciji je prikupljeno 4.200 kuna što je, kažu u Društvu, najveći iznos dosad.

Žene su izuzetno zadovoljne odazivom mještana i svima koji su se uključili u akciju od srca zahvaljuju. Novac prikupljen u sklopu humanitarne akcije koristit će se za rehabilitaciju oboljelih žena i ostalih članova klubova koji djeluju unutar županijske Lige protiv raka Čakovec kako bi povratak u normalan život uz bolest bio što uspješniji, a kvaliteta života sačuvana.

A.Fuš

__________________________________________________________

POTICAJI ZA UREĐENJE NEKRETNINA U KOTORIBI
Trima obiteljima po 20.000 kuna

U utorak 21. ožujka je općinski načelnik Ljubomir Grgec i općinskim prostorijama potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstva za realizaciju lani uhodane mjere Poticaja za uređenje nekretnina.

Po 20.000 kuna dobili su  Hannah Belovari, Anđelko Lehki i Kruno Balog.- Cilj je zadržavanje mladih obitelji u Kotoribi  pa se potiče kupnja i revitalizacija starih i napuštenih kuća dodjelom spomenutog poticaja-rekao je tom prigodom Grgec te dodao kakao je želja sadašnjeg saziva općinskog čelništva da se ostanak mladih prenosi s koljena na koljemo kako se u Kotorbi ne bi dogodila 'bijela kuga' koja nažalost zahvaća okolna mjesta, a i ona šire. - Znamo kako je taj novac samo inicijalan, no iskoristite ga već sutra u ono što ste si zacrtali-poručio im je.
Izrazio je žaljenje što uvjete nisu zadovoljili i ostali podnositelji zahtjeva jer u općinskome proračunu za to još postoje sredstva.

Lani je za te potrebe ovu poticajnu mjeru novac dobilo sedam obitelji. Spomenuta je i druga poticajna mjera koju je nedavno donijelo V Kotoribe o kupnji starih, napuštenih nekretnina.

Činu potpisivanja ugovora nazočio je i zamjenik Općinskog načelnika Roberto Ujlaki.

Tekst i snimka: M. Grubić
FOTOGRAFIJA:
Dobitnici poticaja s općinskim čelnicima

__________________________________________________________

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA
najava: Humanitarna akcija povodom "Dana Narcisa"


U subotu 25.03.2017. u prijepodnevnim satima, članice "Društva žena Kotoriba" uključit će se u humanitarnu akciju povodom "Dana Narcisa",
i dijeliti Narcise ispred tržnice u Kotoribi.

Dobrovoljni prilozi koji se skupe biti će uplaćeni na žiro račun Županijske lige protiv raka dojke.

Zahvaljujemo svima na odazivu!!


__________________________________________________________

STOLNI TENIS
Igrači Kos-Kotoribe slabi kod Požege

Stolnotenisači Kos-Kotoribe u subotu su u 10. krugu 1. Hrvatske lige istok gostovali u Slavonskoj Požegi i od domaće Požege izgubili s visokih 4:1. Ništa neobično, jer su od istoga protivnika izgubili i kao domaćin u prvom dijelu prvenstva, alije začuđuje lakoća s kojom su domaćinima prepustili bodove.
Znalo se već unaprijed da najboljemu domaćem igraču Franu Mihaljeviću ne mogu nauditi i on je bez većih problema, tek uz gubitak jednoga seta protiv Škode, dobio svoj dvije partije. Nažalost, svoj pravi nivo nije pokazao Stjepan Škoda, koji je neočekivano u drugoj partiji, nakon vodstva od 2:1 u setovima, s 3:2 izgubio od trećega požeškoga igrača Luke Kovačevića, kojemu je pobjeda protiv njega prva u prvenstvu, a više je protiv Hrvoja Dujmovića trebao pružiti Stjepan Vidović.
Jedino je u ovoj utakmici u momčadi Kos-Kotoribe, pobjedom protiv Ivana Dujmovića i Mihaljevića funkcionirao par Filip Radmanić/Škoda, ali joj ona, zbog već spomenutih pojedinačnih poraza, u biti nije donijela ništa. Niti ostali naši predstavnici u ligi u 10. krugu nisu prošli ništda bolje pa je MSTC Čakovec također izgubio od Požege, a Mihovljan i Putjane su poraženi u Osijeku od drugoga sastava Vodovoda. Seriju nepobjedivosti pobjedom protiv Mladosti iz Petrinje nastavila je Obrtnička škola, a Petrinjci su u svojoj drugoj subotnjoj utakmici osvojili važne bodove protiv Graničara.

REZULTATI:
Požega – Kos-Kotoriba 4:1
(Mihaljević – F. Radmanić 3:0, L. Kovačević – Škoda 3:2, H. Dujmović – Vidović 3:1, I. Dujmović/Mihaljević – F. Radmanić/Škoda 0:3, Mihaljević – Škoda 3:1)
Vodovod 2 – Mihovljan 4:0
Mladost – Obrtnička škola 0:4
Požega – MSTC Čakovec 4:1
Mladost – Graničar 4:0
Vodovod 2 – Putjane 4:2

TABLICA
1. Obrtnička škola 13 13 0 52:7 26
2. Vodovod 2 14 10 4 45:36 24
3. Požega 13 8 5 41:31 21
4. Mihovljan 13 8 5 36:32 21
5. Mladost 13 6 7 32:34 19
6. Graničar 13 5 8 32:40 18
7. Putjane 13 3 10 28:45 16
8. MSTC Čakovec 12 3 9 23:42 15
9. Kos-Kotoriba 12 2 10 24:46 14

Parovi 11. kruga, subota 1. travnja – u 11 sati: Mihovljan – Mladost, Graničar – Kos-Kotoriba, Obrtnička škola – MSTC Čakovec, Vodovod 2 – Požega; u 17 sati: Putjane – Mladost, Obrtnička škola – Kos-Kotoriba, Graničar – MSTC Čakovec.
 

Franjo Flac
__________________________________________________________

DANI ŠIBE I RIBE
U Kotoribu stižu Vatra, Bosutski bećari i C.I.C.E.

Započele su intezivne pripreme za najveću kotoripsku manifestaciju Dani šibe i ribe koja će se ove godine održati na prostoru kod nove škole 27. i 28. svibnja.
Općinski čelnici, načelnik Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki, dogovaraju program, a želja im je uvesti i neke novine. Otkrili su nam da nas očekuje puno dobre ribe i zabave ispod velikog šatora.
Tako će u subotu već od popodnevnih sati Kotoripčane i njihove goste zabavljati Tamburaški sastav 'Cure iz centra' - popularne C.I.C.E. U večernjim satima očekuje nas besplatni koncert nadaleko poznatog virovitičkog-benda Vatra kojeg predvodi frontmen Ivan Dečak.Nedjelja je rezerivarana za Bosutske bećare, tamburaše iz Vinkovaca. "Želim te noćas", "Samo me jednom pogledaj" i "Sad kada došla si" najveće su njihove uspješnice. Dobra zabava je zagarantirana, a detaljan program Dana šibe i ribe bit će uskoro poznat.
A.Fuš
__________________________________________________________

Sto tisuća kuna za stipendije
Općina će stipendirati 18 studeneta, a njih 7 je dobilo jednokratne novčane potpore

U ovoj akademskoj godini Općina Kotoriba stipendirat će 18 studenata, dok će njih sedam dobiti jednokratne novčane potpore u iznosu od 2.500 kuna.
Stipendije se odobravaju za jednu akademsku godinu, odnosno 10 mjeseci studija, a mjesečni iznos je 300 kuna za studij na području Međimurske županije i susjednih županija te 500 kuna za studij u ostalim gradovima.

U subotu, 18. ožujka načelnik Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki u općinskoj vijećnici primili su studente kako bi s njima potpisali ugovore o stipendiranju.

Načelnik Grgec poželio im je da ostvare svoje ciljeve te da završe fakultete. - Budite ponos svojih roditelja i Općine. Raduje nas što vam Općina na ovaj način može pomoći u školovanju. Želja mi je da danas-sutra stanete na noge i nakon faksa pronađete posao i ostanete živjeti u Kotoribi – poručio im je Grgec. Napomenuo je kako je jedini kriterij za dobivanje stipendije bio prihod kućanstva do 10 tisuća kuna, što će se, prema njegovim riječima, uskoro promijeniti kako bi svi ostvarili to pravo. Uvjet će biti samo da su redoviti studenti. Briga o mladima i ulaganje u njihovo obrazovanje jedna je od važnijih općinskih prioriteta. U prilog tome ide i podatak da su se članovi Općinskog vijeća odrekli naknada za prisustvovanje sjednicama s ciljem da se taj novac preusmjeri u fond za stipendije.

Stipendisti Općine Kotoriba su: Ivan Jakupak, Ivan Jambrešić, Anja i Lana Vidović, Renata Seličanec, Iva Dolenčić, Valentina Hertelendi, Glorija Nađ, Saša i Ines Smrk,  Sara Spahija, Vitomir Zvošec, Karlo Radmanić, Ela Valpatić, Tanja Rodek, Gabrijela Sabol, Sara Fundak i Sanja Siladi.
A.Fuš

__________________________________________________________

OPĆINSKO VIJEĆE KOTORIBE
Odluka o kupnji nekretnina

Kako bi napravila dodatni korak subvencioniranju o kupnji nekretnina. Općinsko vijeće Kotoribe je na posljednjoj sjednici uz dosta rasprava,  s jednim glasom PROTIV i šest ZA  donijelo Odluku o kupnji nekretnina za pripremu parcela-gradilišta za gradnju stambenih objekata na općinskome području. Ovom odlukom uređuju se opći uvjeti i postupak kupnje nekretnina unutar građevinskog područja općine Kotoriba.

Što je ponukalo Općinu na taj korak ?  
U Odluci stoji kako na općinskome području nema slobodnih parcela-gradilišta za gradnju stambenih objekata. Upravo glede toga Općina će kupovati nekretnine unutar građevinskog područja za pripremu parcele za stambenu izgradnju. Općina će za istu moći izdvojiti najviše 50.000 kuna. Postupak kupnje nekretnine započinje ponudom za prodaju jednog ili više vlasnika nekretnine 1/1 dijela uz posebne administrativne procedure. Nakon ponude vlasnika Općina će naručiti  službenu procjenu nekretnine od ovlaštenog procjenitelja.U raspravi se  prije njenog donošenja moglo  čuti kako Općina donošenjem te Odluke neće riješiti problem napuštanih gruntišta i kako bi Odluku trebalo doraditi, ali od nje nikako odustati.
Kao zanimljivim izdvajamo opservaciju  vijećnika Željka Šebeštjana(HSS), koji je bio protiv, gdje on kaže kako se može dogoditi da Općina“ skuplja „ parcele, a neće imati interesenata za kupnju.  Isto tako je naveo kako će se Općina na taj način pretvoriti u „ agenciju „ za tržište  nekretninama. Vijećnik HDZ Stanislav Trestenjak , vezano uz to, smatra da se Odluka uvijek može promijeniti ako se u praksi pokaže krivom .
S obzirom na rezultat glasovanja Odluka će biti provediva u trenutku kada se u općinskome proračunu za te namjene osiguraju financijska sredstva.
M. Grubić

__________________________________________________________

KAKO SE LANI GOSPODARILO OTPADOM U KOTORIBI ?  
Povećan broj korisnika, slaba naplata

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kotoribe na dnevnom redu se je našla točka Izvještaj GKP PRE-KOM d.o.o. Prelog o radu- gospodarenju otpadom na području Općine Kotoriba za 2016. godinu.
Na kraju izvješća stoje zanimljiva opažanja sakupljača s preporukama za poboljšanje te usluge.

Kao dobrim se smatra povećanje količine odvojeno prikupljenog otpada za 1,53 % u odnosu na godinu ranije. Raduje što se povećala količina prikupljenog papira, plastike, metala, stakla i tetrapaka u odnosu na 2015. Godinu, a došlo je do minimalno povećanja uključenosti domaćinstava u prikupljanje otada u odnosu na lani za 1,69 %  pa je danas u mjestu 875 domaćinstava ili 87,68 % uključeno u organizirani odvoz komunalnog otpada.
Lošim se ističe povećanje količina miješanog komunalnog otpada u odnosu na lani, istaknuta je slaba naplata, neispunjavanje obveza Roma prema toj djelatnosti i slaba uključenost domaćinstava u odnosu na ostale JLS.
U GKP glede toga preporučuju smanjene miješanog komunalnog otpada, uključiti u sustav odvajanja otpada ona domaćinstva koja to ne rade, nastaviti trendom povećanja udjela korisnog otpada u odnosu na ukupnu količinu otpada. Komunalni redar mora svima koji nisu u sustavu skupljanja otpada poslati opomenu, a zatim kaznu prema Odluci o komunalnom redu. U pomoć s Općinom treba iznaći rješenje problema Roma te poboljšati skupljanje građevinskog otpada(npr. subvencija 1 m/3).
Vijeće je izvješće jednoglasno prihvatilo, a dvojimo da je netko od vijećnika uopće primijetio preporuku vezanu uz problematiku Roma. Tko će to napraviti kada i kako ?
M. Grubić

__________________________________________________________

U KOTORIBI BORAVILA PREDSTAVNICA MINISTARSTVA VANJSKIH POSLOVA REPUBLIKE MAĐARSKE
Strateški dokumenti suradnje EGTS i na hrvatskome jeziku

Kotoriba, odnosno njen načelnik Ljubomir Grgec, u četvrtak su bili domaćini predstavljanja novo izrađene i na hrvatski jezik prevedene brošure 'Kohezijski pregled i Strategija integriranog razvoja područja Regija Mura EGTS'.
Istu je predstavio Stjepan Tišler, načelnik mađarske pomurske Općine Serdahelj, a tom događaju je nazočila i dr. Andrea Antal, predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Republike Mađarske u Odjelu za EGTS.
Rečeno je kako je prijevod koštao 900.000 forinti, 700.000 sufinanciralo Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske i 200.000 naš EGTS kojim je obuhvaćeno 13 općina s mađarske i 8 s hrvatske strane. Tom događaju je svjedočio i Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije. Domaćin, načelnik Ljubomir Grgec je prilikom pozdravnih riječi iskoristio trenutak za promociju Kotoribe koja ima 3.200 žitelja i izuzetno razvijeno gospodarstvo s više od tisuću zaposlenih.
Izgrađena je kompletna infrastruktura, a bogatstvo mjesta čine i 22 udruge. Grgec je spomenuo višegodišnju želju izgradnje mosta Kotoriba - Murakerestur što je prihvatila mađarska Vlada. Dr. Antal je obećala pomoć.
Mario Moharić, predsjednik EGTS, spomenuo je projekt 'Dvije rijeke - jedan cilj' za što je EGTS dobio 6,4 milijuna kuna, ali glede sporosti naše uprave više od godinu dana čekaju iz Ministarstva uprave odluku o proširenju EGTS s novim članicama što je u Mađarskoj riješeno veoma brzo. Nakon sastanka nazočni su obišli dio naselja.
A.Fuš
__________________________________________________________

OPĆINA KUPILA KUĆU
Nema više stare kuće u centru Kotoribe

Na nedavno održanoj sjednici Općinskog vijeća Kotoriba, načelnik Ljubomir Grgec rekao je kako je Općina kupila ruševnu kuću u samom centru mjesta za 46.000 kuna. Obiteljska kuća u centru Kotoribe postala je ruglo, meta lopova i opasnost jer se pokraj nje nalazi trgovački centar.

Kuća je bila pod hipotekom zbog dugovanja, a vlasnik je odselio. Rušenjem kuće će se na toj lokaciji spojiti dvije općinske parcele, spomenuta i ona kod zgrade policijske ispostave.

Rušenje je krenulo u srijedu, 15. ožujka. Poslove rušenja i odvoza građevinskog otpada svojom mehanizacijom vrši Josip Horvatić, poznati mjesni poduzetnik.

D. Hrašćanec
Foto: A. Fuš

__________________________________________________________

UREĐENJE ULICE KOŠTALO 230 TISUĆA KUNA
Radovi u Međimurskoj ulici privode se kraju

Općina Kotoriba pridaje veliku pažnju sanaciji i uređenju prometnica u Kotoribi. Tako se ovih dana kraju privode radovi na modernizaciji Međimurske ulice koji su započeti lani, ali zbog vremenskih neprilika su nastavljeni početkom ove godine.

Ulica je proširena s desne strane za 80 centimetara, postavljeni su rubnici, riješeno je pitanje odvodnje i na kraju povlači se fini sloj asfalta. Kompletne radove u iznosu od 230 tisuća kuna pokriva Općina Kotoriba iz vlastitog proračuna.

Dodajmo, da je pri kraju izrada projekata za uređenje ulica Nikole Tesle i Ruđera Boškovića koje će dobiti i pješako-biciklističke staze.


A.Fuš
__________________________________________________________

STOLNI TENIS:
Igrači Kos-Kotoribe u subotu gostuju kod Požege

Nakon domaćega poraza od Mladosti iz Petrinje u 9. krugu, igrači Kos-Kotoribe u subotu su u 10. krugu gosti Požege.

Prema položaju na tablici Požežani su u toj utakmici favoriti, a bili su uspješniji od naših i u prvom krugu u Kotoribi, kada su u 4. krugu pobijedili 4:2.

No, sigurno je da se naši nisu unaprijed predali, jer šanse za iznenađenje uvijek postoje. Imaju domaći u svojim redovima najboljega igrača lige Frana Mihaljevića, kojega je teško iznenaditi, ali su njegovi suigrači mnogo slabiji pa ih je moguće pobijediti.

U ekipu se, nakon izostanka zbog nastupa na Otvorenom prvenstvu Italije za kadete i juniore, vraća Stjepan Škoda, koji je po rezultatima na tom turniru u dobroj formi pa može povući ekipu prema uspjehu. Naši, uostalom, nemaju na toj utakmici što izgubiti, jer ispasti ne mogu pa zbog toga mogu igrati slobodno i bez opterećenja i pokušati napraviti iznenađenje.

Franjo Flac
__________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA  
Odluka Načelnika o dotaciji udrugama


Na temelju članka 6.stavka 4. Odluke o načinu raspodjele raspoloživih sredstava iz Proračuna Općine Kotoriba za 2017. godinu namijenjenih financiranju programa i projekata koje provode udruge (KLASA: 402-08/17-01/01, URBROJ: 2109/9-17-1 od 11. siječnja 2017. godine) i Javnog natječaja za financiranje programa i projekata koje provode udruge sredstvima iz proračuna Općine Kotoriba za 2017. godinu
(KLASA: 402-08/17-01/03, URBROJ: 2109/9-17-1 od 16. siječnja 2017. godine, a na prijedlog Povjerenstva za ocjenu kvalitete programa/projekta,Općinski načelnik Općine Kotoriba, dana 16. ožujka 2017. godine, donio je


__________________________________________________________

KOMUNALNI REDAR
Počeo je s radom komunalni redar na području općine KotoribaOd listopada 2016.godine počeo je s radom komunalni redar na području općine Kotoriba.

Sve informacije i probleme, na području općine, vezane uz komunalno redarstvo, mogu se prijaviti na broj 091 4700 777, ili e-mail komunalni.redar2@gmail.com,
u uredovno vrijeme  od 7,00 do 15,00h, od ponedjeljka do petka.

U slučaju hitnosti u bilo koje vrijeme.


U dosadanjem radu na području općine, između ostalog, uočen je problem kretanja kućnih ljubimaca,psa, bez nadzora vlasnika, što je protuzakonito i opasno za ostale stanovnike mjesta, te skrećem pažnju vlasnicima pasa da drže pod nadzorom svoje ljubimce kako bi izbjegli daljnje postupanje i novčane kazne!


Komunalni redar Marinko Lukša.

__________________________________________________________

STOLNI TENIS
Uspješan Stjepan Škoda na Italian Junior&Cadet Openu

Protekloga je vikenda mladi stolnotenisač Kos-Kotoribe i MSTC Čakovca Stjepan Škoda uspješno branio boje kadetske reprezentacije Hrvatske na Italian Junior&Cadet Openu u talijanskomu Lignanu. Svojim je rezultatima bio među našim boljim reprezentativcima i opravdao pozivanje na ovaj veliki turnir iz kalendara ITTF-a, Svjetske stolnoteniske federacije.

U momčadskom dijelu u sastavu je bio protiv Moldavije i s 3:0 savladao svojega protivnika u pobjedi naše vrste od 3:0, a još je s Lovrom Zovkom bio  uspješan u igri parova protiv Italije C, dok u meču protiv Švicarske i u četvrtfinalu, koje je naša reprezentacija izgubila od Portugala nije nastupao.

Među 70 kadeta u pojedinačnoj konkurenciji u svojoj je kvalifikacijskoj skupini upisao jednu pobjedu i dva poraza, isto kao i Slovak Ivanco i Tunižanin Sta, ali je bio bolji u međusobnim susretima s njima pa se kao drugi, iza Čeha Vybirala, plasirao u završnicu. Tu je, pobjedom nad Rumunjem Morileanuom, prošao prvo kolo, ali je zatim za plasman među najboljih 16 s 3:0, ali u tijesnim setovima, ispao od osmoga nositelja Mađara Botha. Isti plasman kao i on od njegovih je kolega iz reprezentacije postigao Lovro Zovko (GSTK Zagreb), kolo prije iz igre je ispao Filip Borovnjak (GSTK Zagreb), a do osmine finala se probio naš najbolji igrač Ivor Ban (HASTK Mladost).

U kombinaciji sa Zovkom igrao je parove. U prvom kolu su bili slobodni, u šesnaestini finala s 3:1 su pobijedili alžirsko-tunisku kombinaciju Chaichi/Hamrouni, a za plasman među najboljih osam parova su ispali od najboljega portugalskog para Gomes/Li Tiago. U toj je kategoriji naš prvi par Ban/Borovnjak ispao u šesnaestini finala. Vjerujemo da su njegove igre na ovom vrlo jakom turniru s preko 300 igrača i igračica iz 39 zemalja Europe, Afrike, Azije i Južne i Sjeverne Amerike zadovoljile i našega izbornika pa se može nadati  pozivanju u reprezentaciju i za buduća slična natjecanja.

Franjo Flac
__________________________________________________________

BLIC RAZGOVOR S TRENEROM SENIORSKOG SASTAVA NK GRANIČAR KOTORIBA
Mislim da ćemo biti dobri u nastavku prvenstvu  

Seniorski sastav NK Graničar Kotoriba, član 1.ŽNL MNS, u prvom kolu proljetnog nastavka prošao je prvu prepreku svladavši momčad Naprijeda iz Cirkovljana rezultatom 2:0.
Bio je to trenutak da nakratko porazgovaramo s njihovim trenerom Danijelom Fundakom.
Bila  je to prigoda da se osvrne na pripremni period, ali i da istakne što od momčadi očekuje ovog proljeća.
-S pripremama smo započeli  pretposljednjeg siječanjskog dana. Na popisu s  20 igrača odradili smo ih dosta dobro. Bilo je tu otprilike 25 treninga i šest prijateljskih utakmica. U njima smo zabilježili pet pobjeda i jedan neriješen rezultat. Nažalost, na jednoj od njih teško se ozlijedio  Emanuel Matotek- rekao je kratko te dodao da, ako su te utakmice  nekakvo mjerilo smatra kako momčad može dobro odigrati nastavak proljetnog prvenstva.
Kadrovi ?
-Otišao nam  je Matija Lončar, a došli su Robert Mikulec, Marko Bosilj ,Aleksandar Trajkov i Karlo Rebrek. Raduje me što su se svi spomenuti igrači dobro snašli i da će nam biti pojačanje za nastavak prvenstva. Osim Lonačara i Matoteka sav igrački kadar je ostao na okupu što je jamstvo stabilnosti momčadi-pojasnio je i za kraj optimistički dodao:-Probat ćemo u svakoj utakmici odigrati najbolje što možemo u tom trenutku i poboljšati igru i rezultat koji smo postigli na jesen, a to je plasman u sam vrh prvenstvene ljestvice.

Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
NK Graničar Kotoriba
D.Fundak-trener NK Graničar Kotoriba


__________________________________________________________

GODIŠNJI SKUP DRUŠTVA ŽENA KOTORIBA
Dani vanjkovca moraju postati tradicija

U svečarkoj atmosferi, kako to i priliči ženama, članice Društva žena Kotoriba u subotu, 11. ožujka u Gostionici Mlin održale su svoju izvještajnu skupštinu. Na ovaj način se nastavlja tradicija kojom Kotoripčanke daju obol proslavi Međunardonog dana žena.

Skup je otvorila Snježana Markan, tajnica društva koja je članice upoznala s dnevnim redom. Smiljana Ujlaki, predsjednica društva, pobrojala je sve aktivnosti koje su agilne članice provodile.
- Program koji smo zacrtale u cijelosti smo realizirale. Hvala svim članicama koje su se uključile u rad društva, a koristim priliku da pozovem i ostale žene da nam se pridruže - kazala je S. Ujlaki. Uz redovito sudjelovanje na svim općinskim manifestacijama, članice su se i lani uključile u humanitarnu akciju uz Dan narcisa kojom je prikupljeno 2.800 kuna.

Za Dane Kotoribe priredile su prekrasnu izložbu ručnih radova u Starom farofu. Novina su bili Dani vanjkovca što je naišlo na veliki interes svih dobronamjernika koji su došli u Kotoribu.
- Hvala svim ženama koje su pekle vanjkovce. Pokazalo se da ovo treba nastaviti jer samo Kotoriba ima vanjkovce čiji mirisi i ukusi su sve oduševili, pa čak i članove Hladnog piva - rekla je predsjednica. Tijekom zimskih mjeseci žene u prostorijama umirovljenika štirkaju i heklaju, a isto tako se rekreiraju i igraju odbojku.

Za božićne blagdane posjetile su Dječji vrtić i mališane obradovale novim igračkama u vrijednosti od 700 kuna. Žene su si dale i oduška odlaskom na zajednička putovanja i izlete što planiraju i ove godine.

- Meni je navek ljepo med ženama. Dej vi nej tri vogle držale, naš jen ne bi ništ vredil. Fola vam na semu kaj dajete za Kotoribu i nastavite  tako - poručio im je slikovito načelnik Ljubomir Grgec. Na samom kraju ženama su uručeni jaglaci, a nakon večere se zaplesalo i zapjevalo uz duo Koko i Kiki.
A.Fuš

__________________________________________________________

BESPLATAN KONCERT
Dani šibe i ribe u Kotoribu dovode Vatru

Popularni virovitički-zagrebački bend Vatra 27. svibnja stiže u Kotoribu gdje će u sklopu manifestacije Dani šibe i ribe održati koncert ispod velikog šatora kod nove škole.

Tu su nam informaciju potvrdili čelni ljudi Općine Kotoriba - načelnik Ljubomir Grgec i njegov zamjenik Roberto Ujlaki koji su svojim mještanima i njihovim gostima odlučili pokloniti besplatan koncert.

Tako se nastavlja započeta tradicija da uz dvije najveće općinske manifestacije - Dani šibe i ribe te Dani Općine, u Kotoribu dolaze poznata glazbena imena. Lani je u svibnju koncert imao Dražen Zečić, dok su u rujnu, kada Općina slavi svoje dane, koncert održali Hladno pivo i klapa Kampanel.

Ivan Dečak i ekipa bit će nova glazbena poslatica u kojoj će Kotoripčani imati prilike uživati, a općinari kažu da to nije sve. Spremaju se još neka glazbena iznenađenja uz Dane šibe i ribe koji će se održati 27. i 28. svibnja.
A.Fuš

__________________________________________________________

STOLNI TENIS
U 9. krugu 1. HL istok Kos-Kotoriba izgubila od Mladosti

Igrači Kos-Kotoribe u subotu su ugostili iskusnu ekipu Mladosti iz Bjelovara i izgubili rezultatom 4:1. Visok poraz nimalo ne čudi, jer su igrali bez svojega ponajboljega igrača Stjepana Škode, koji je u sastavu reprezentacije igrao na kadetskom i juniorskom ITTF Openu u talijanskom Lignanu, a Hrvatski stolnoteniski savez nije odobrio drugi termin odigravanja. Jedinu pobjedu za naše upisao je najiskusniji igrač u našemu sastavu Stjepan Vidović, koji je s 3:0 u trećoj partiji savladao Roberta Ramušćaka. David Čukulic i Filip Radmanić izgubili su svoje partije protiv Alena Anušića i veterana Ivana Kneževića, a poražen je i par Radmanić/Vidović, s time da je Filip protiv Anušića uspio dobiti jedan set.
Nakon ovoga poraza naši se i dalje nalaze na posljednjoj, devetoj poziciji i do kraja prvenstva morat će se žestoko boriti da izbjegnu kvalifikacije za ostanak, a prva prigoda je već u subotu kada gostuju kod četvrto plasirane Požege.

REZULTATI:
Kos-Kotoriba – Mladost 1:4
(F. Radmanić – Knežević 0:3, Čukulic – Anušić 0:3, Vidović – Ramušćak 3:0, F. Radmanić/Vidović – Anušić/Knežević 0:3, F. Radmanić – Anušić 1:3 – sutkinja: Danijela Vuković, Čakovec)

Mihovljan – Požega 4:1
Obrtnička škola – Vodovod 2 4:0
Putjane – Požega 1:4
Graničar – Vodovod 2 1:4
MSTC Čakovec – Mladost 1:4

TABLICA
1.Obrtnička škola 12 12 0 48:7 24
2.Mihovljan 12 8 4 36:28 20
3.Vodovod 2 12 8 4 37:34 20
4.Požega 11 6 5 33:29 17
5.Graničar 12 5 7 32:36 17
6.Mladost 11 5 6 28:30 16
7.Putjane 12 3 9 26:41 15
8.MSTC Čakovec 11 3 8 22:38 14
9.Kos-Kotoriba 11 2 9 23:42 13

Parovi 10. kruga, subota 18. ožujka – u 11 sati: Požega – Kos-Kotoriba, Mladost – Obrtnička škola, Vodovod 2 – Mihovljan; u 17 sati: Požega – MSTC Čakovec, Mladost – Graničar, Vodovod 2 – Putjane.

Franjo Flac
__________________________________________________________

NK GRANIČAR KOTORIBA
održana redovna godišnja skupština

U petak, 10. ožujka NK Graničar Kotoriba održao je svoju redovnu izvještajnu skupštinu.

Otvorio ju je predsjednik Zoran Radmanić koji je pozdravio prisutne članove i goste i zahvalio im na dolasku u velikom broju. Posebno je pozdravio igrače seniorske momčadi koji su također prisustvovali skupštini.
Nakon odabira radnih tijela, prešlo se na izvješća.
Radmanić je u podužem izvješću govorio o svim aktivnostima kluba u protekloj godini, a između ostalog posebno je istaknuo osnivanje nogometne škole u suradnji s NK Vidovčanom.
Rekao je kako klub nakon ispadanja iz MŽNL nije napustio nijedan igrač, što je vrijedno spomena. Dapače, momčad se konsolidirala te se uz nekoliko domaćih 'povratnika' pojačala i trenutno je u borbi za prvo mjesto 1. ŽNL. Pohvalio je i navijače koji su se formalno okupili pod nazivom 'Ljegija' te ih prate i podržavaju na svim utakmica, bilo domaćim ili gostujućim.
Govoreći o planovima, najavio je da će se Graničar kandidirati na natječaj za dobivanje sredstava iz EU fondova. U planu je rekonstrukcija postojećih prostorija te dogradnja manjeg stadiona i pratećih sadržaja poput pomoćnog igrališta s umjetnom travom, teniskih igrališta, odbojkaškog igrališta, dvorana za badminton i skvoš te dječje igraonice.

Blagajnik Zdravko Rep podnio je detaljno financijsko izvješće i potvrdio da klub dobro posluje jer nema nikakvih zaostalih dugovanja. U ime nadzornog odbora kluba, izvještaj je podnio Robert Buljan rekavši kako pregledom dokumentacije nisu uočili nikakve nepravilnosti u radu kluba.

Izvještaj o radu mlađih uzrasta podnio je njihov tehnički rukovoditelj Dario Hrašćanec. Govorio je o rezultatima ostvarenim u jesenskom dijelu prvenstva te rekao kako je osnivanje nogometne škole Graničar/Vidovčan bilo pun pogodak, što se može vidjeti po sve većem broju djece koja se priključuju radu škole. NŠ Graničar/Vidovčan natječe se s čak 5 uzrasnih kategorija.

Danijel Fundak podnio je izvješće o radu seniorske ekipe. U jesenskom dijelu prvenstva ostvareni su vrlo dobri rezultati, no Fundak je izrazio žaljenje što su momčad pogodile brojne teške ozljede. Rekao je kako je klub u zimskom prijelaznom roku napustio Matija Lončar, a u klub su stigli Marko Bosilj,Robert Mikulec, Karlo Rebrek te Aleksandar Trajkov.

U svom obraćanju okupljenima, dopredsjednik kluba Nikola Siladi rekao je kako je NK Graničar postala jedna zdrava organizacija koja može poslužiti kao primjer. Posebno je pohvalio sve koji se 'daju' u klub, od igrača, članova, navijača do sponzora.
Okupljene je pozvao da seniorskoj momčadi pruže podršku u borbi za prvo mjesto, počevši od danas u 15 sati kada je na rasporedu domaća utakmica protiv NK Naprijed iz Cirkovljana.
Tekst: Dario Hrašćanec
Foto: Mario Kovač
__________________________________________________________

OBAVIJEST - GENERACIJA ROĐENA 1952. GODINE
PRVA  OBAVIJEST za Proslavu 50. obljetnice MALE MATURE


Svi koji su osnovnu školu završili u Kotoribi 1967.,a rođeni su 1952. (+- koja godina) pozivaju se na proslavu zlatne obljetnice u restoran "Meljin", 10. lipnja 2017. u 17 sati
Očekujte pozivnice na kućne adrese sredinom svibnja.

Prijave prima organizacijski odbor:
Terezija Tilošanec (Ujlaki) 098 956-2033
Ljubica Farkaš (Siladi) 091 515-3486
Verona Štebih (Nađ) 098 242-512  

__________________________________________________________

INVESTICIJA OD 200 TISUĆA KUNA
Kotoriba dobila modernu streljanu za zračnu pušku

Kotoriba, najistočnije mjesto u međimurskom kraju, od petka je bogatija za suvremenu streljanu za zračnu pušku. Naime, višegodišnja želja tamošnjih udruga za novim sadržajima urodila je plodom na način da je Općina u suradnji s tvrtkom koja upravlja zgradom, odlučila urediti podrumske prostorije u općinskoj zgradi koje su godinama zjapile prazne.

Renato Slaviček, direktor Eurolanda rekao je kako je uređeno 180 kvadrata, a tvrtka je iz sredstava pričuve uložila 100 tisuća kuna. - Incijativa je krenula od strane UDVDR i umirovljenika Kotoribe. Općina je prihvatila njihovu ideju i krenula u realizaciju.

Streljana ima četiri staze, a prostor smo opremili stolovima i stolicama gdje se može istovremeno igrati bela, šah i druge igre. Isto tako postavili smo viseći pikado. Uređenje streljane koštalo je 200 tisuća kuna, a u polovičnom iznosu radove su financirali Euroland i Općina Kotoriba - rekao je na otvorenju načelnik Ljubomir Grgec koji se nada da će se uskoro osnovati i streljački klub.
Streljanu su otvorili članovi UDVDR - Ivan Ujlaki, Branko Malek, Stanko Trstenjak i Josip Horvat koji su imali čast prvi pucati iz zračnih puški. Svojim dolaskom podršku su došli dati i predstavnici streljačkih udruga iz Mihovljana i Ludbrega.

A. Fuš
Foto: Marko Habuš
__________________________________________________________

ISTINSKE PRIJATELJICE MAČAKA
Maza i Đuro Boy naše su sve

-Dugo sam razmišljala da li ću ispričati  priču o našim  macama. Prije kad one nisu bile dio našeg života osjećali smo se neispunjeni  i kao da nam je nešto nedostajalo- započela je neobičnu  priču o dvije obiteljske mačke Paulina Plačko (32) iz Kotoribe.
Riječ je o Mazi i Đuri Boyu. Prema njezinim riječima kao prvi član obitelji, u kojoj je suprug Zoran i kći Ciara,  pridružila im  se mala  čupava maca  plavih okica kao puna  vrećica  buha. Dali su joj  ime Maza, a  spašena je  od čudnih ljudi koji nisu znali tu malu čupavu ljepoticu čuvati,paziti i maziti. -Zato je došla u moje ruke,  u obitelj Plačko. Kako se kaže,t ko ne voli životinje, ne voli niti ljude- dodaje gospođa Paulina i s ponosom ističe  kako je njezina  mala čupava Maza  sada  stara trinaest godina, nema ni jednog zubića,  ali još je zavodnica u pitanju mačora.

Zanimljiva je priča i o Đuri Boyu ?
-Da i taj nije imao sretno odrastanje. Bio je mali „ šmrkljivko“ , smrdljivko, mokar od kišice tamo u kutu Doma za starije osobe u Kotoribi  čekajući daga netko prigrli. Tko će drugi nego ja  jer sam bila tamo zaposlena. Đuro Boy je spašeni od nekih zločestih korisnika doma- ističe gospođa Paulina. Kada nam je pričala  o njima, Đuro Boy i Maza  ležali su  jedan preko drugoga na svom omiljenom mjestu kraj kamina, a Paulina ih je neprestano  gledala. Kada su u duetu počeli presti njezinoj sreći nije bilo kraja.
Njihove eventualne nepodopštine ?  –Nikada  nisam mogla znati kakve bi nepodopštine tijekom  noći mogle izvesti. Da li će to biti  srušena vaza, bačena tegla ili možda pokidan trosjed nakon brušenja njihovih  kandži. Sve je to događalo i događa se- kaže i dodaje:- One nas svako jutro uspravno i radosno dočekuju kao da se nije ništa dogodilo. Nakon toga slijedi  smijeh što im je bio znak da mogu skočiti u naručje, natjecati se koji će biti brži,  Maza ili Đuro Boy.
Senzibilitet za ta draga stvorenja Paullina je prenijela na svoju 12- godišnju kćerku Ciaru koja je  kod njih zadužena za pranje,kupanje i kozmetiku, a u tim trenucima ni igra neće izostati.

Tekst i snimke: M. Grubić

FOTOGRAFIJE:
Đuro ponekad svoj mir potraži u kupaonici
Cira uređuje Mazu
Zajedno kraj kamina
Đuro je gladan
Đuro i Malena
Paulina Plačko- moji najdraži trenuci

__________________________________________________________

UREDNIŠTVO KOTORIPSKOG VJESNIKA
U pripremi 105. broj Kotoripskog vjesnika

U utorak 07. ožujka 2017. godine sastalo se uredništvo Informativnog glasila Općine Kotoriba - Kotoripskog vjesnika.

V.d. urednik Alen Fuš sazvao je sastanak kako bi se krenulo u pripremu 105. broja koji će biti štampan za  Uskrs.
Ove godine list slavi 30 godina kontinuiranog izlaženja.

Uredništvo poziva sve udruge, pojedince i stranke te Osnovnu školu i Dječji vrtić da tekstove za novi broj Kotoripskog vjesnika pošalju na email: kotoriba@kotoriba.hr najkasnije do 15. ožujka 2017.g.

Inače, Kotoripski vjesnik izlazi tri puta na godinu i štampa se u 1.300 primjeraka.
Kotoripska domaćinstva dobivaju ga besplatno, a on je veza s rodnim mjestom mnogim Kotoripčanima diljem svijeta.

__________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
Sazvana 27. sjednica Općinskog vijeća Općine Kotoriba

KLASA: 021-05/17-01/01
URBROJ: 2109/9-17-1
Kotoriba,  6. ožujka 2017.

Na temelju članka 56. stavka 1. Poslovnika Općinskog vijeća Općine Kotoriba (“Službeni glasnik Međimurske županije” br. 3/13)
SAZIVAM 27. sjednicu  OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE KOTORIBA za četvrtak, 9.ožujka 2017.godine s početkom u 18:00 sati.

Sjednica će se održati u prostoriji Općine - vijećnici.

Za sjednicu predlažem sljedeći dnevni red:

1.PRIJEDLOG Odluke o kupnji nekretnina za pripremu parcela-gradilišta za gradnju stambenih objekata na području Općine Kotoriba.
2.PRIJEDLOG Odluke o davanju suglasnosti i potpisivanju Pisma namjere o suradnji na provedbi Projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava“.
3.PRIJEDLOG Odluke o potpisivanju ugovora o partnerstvu na Projektu „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Donja dubrava“.
4.PRIJEDLOG Odluke o potpisivanju ugovora o sufinanciranju projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava“.
5.Izvješće Općinskog načelnika o provedbi Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2010. -2018. godine na području Općine Kotoriba za 2016. godinu.
6.Izvještaj GKP PRE-KOM d.o.o. Prelog o radu - gospodarenju otpadom na području Općine Kotoriba za 2016. godinu.
7.PRIJEDLOG Analize stanja sustava civilne zaštite na području Općine Kotoriba u 2016. godini.
8.PRIJEDLOG Godišnjeg plana razvoja sustava civilne zaštite na području Općine Kotoriba za 2017. godinu s financijskim učincima za trogodišnje razdoblje.
9.PRIJEDLOG Odluke o raspoređivanju sredstva u prvom polugodištu 2017. godine za redovito godišnje financiranje političkih stranka i članova izabranih s liste grupe birača zastupljenih u Općinskom vijeću.
10.IZVJEŠĆE o radu i poslovanju DVD Kotoriba za 2016. godinu, te Program rada i financijski plan DVD Kotoriba za 2017. godinu.
11.IZVJEŠĆE o stanju zaštite od požara i stanju provedbe godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara na području Općine Kotoriba u 2016. godini.
12.PRIJEDLOG Godišnjeg provedbenog plana unapređenja zaštite od požara na području Općine Kotoriba za 2017. godinu.

U prilogu poziva dostavljam Vam Izvod iz zapisnika sa 26. sjednice Općinskog vijeća, te  materijale za sve točke dnevnog reda.
Molim za odaziv.

PREDSJEDNIK
Zoran  Radmanić, v.r.

OSIM ČLANOVA OPĆINSKOG VIJEĆA NA SJEDNICU POZIVAM:
1.Općinskog načelnika i njegovog zamjenika,
2.Vijećnike Skupštine Međimurske županije iz Kotoribe,
3.Predstavnike sredstava javnog priopćavanja.

__________________________________________________________

DJEČJI VRTIĆ KOTORIBA
Natječaj za odgojitelja/odgojiteljicu

KOTORIBA, 03.03.2017.

NATJEČAJ
Za odgojitelja/odgojiteljicu

Rad na određeno vrijeme do povratka radnice s porodiljskog dopusta (pola radnog vremena)

Uvijeti: - Kandidati moraju ispunjavati uvijete propisane Zakonom o  predškolskom odgoju i obrazovanju.
Sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova na natječaj se mogu prijaviti osobe oba spola.

Uz pisanu prijavu priložiti:
- kratak životopis
- domovnicu   
- dokaz o stručnoj spremi
- potvrdu o nekažnjavanju( ne starije od 6 mjeseci)

Priložena dokumentacija mora biti u izvorniku ili ovjerena preslika.

Prijave na natječaj podnose se u  roku 8 dana od dana objave, na adresu Dječji vrtić Kotoriba, I.Svetomartinskog 1, s naznakom :
„za natječaj odgojitelja-ne otvarati“

Nepotpune i nepravodobno dostavljene prijave neće se razmatrati.
O rezultatima natječaja kandidati će biti obaviješteni u zakonskom roku.

UPRAVNO VIJEĆE DJEČJEG VRTIĆA KOTORIBA

__________________________________________________________

TRKAČKI KLUB KOTORIPSKI BEGAČI
Na 17. Splitskom polumaratonu

17. Splitski polumaraton je za natjecatelje TK Kotoripski begači iz Kotoribe bio uvod u skupljanje bodova u 2. Hrvatskoj cestovnoj ligi. Utrka je započela u nedjelju 26.02. u 9 sati, što je nešto ranije od uobičajenog termina, pa je jedna skupina  krenula već u subotu da dočeka utrku odmorna, a druga se vozila cijelu noć.
Na startu je bilo preko 1200 trkača, a 'begačima' je samo dodatni motiv bio da što brže trče. Ekipno su bili nešto oslabljeni zbog ozljeda, a i zbog toga što nisu trčali ni u punom ni u najjačem sastavu.

Rezultati:
Danijela Krobot - 1:48:59 - 51/370 - 5. u kategoriji
Damir Matotek - 1:23:54 - 28/766 - 13. u kategoriji
Alen Maltar - 1:28:24 - 57/766 - 14. u kategoriji
Vinko Matotek - 1:40:16 - 196/766 - 1. u kategoriji
Goran Mihinjač - 1:40:39 - 206/766 - 44. u kategoriji
Nenad Čižmešija - 1:52:36 - 399/766 - 123. u kategoriji
Dragutin Gašparić - 2:02:27 - 592/766 - 10. u kategoriji

Muška ekipa u sastavu: Damir  Matotek, Alen Maltar i Vinko Matotek  je zauzela 9. mjesto u poretku Cestovnog kupa, dok su  ekipno (muško/ženski) u 2.ligi zauzeli 3.mjesto.
Od ostalih "znanaca"kluba  još su trčali:
Goran Marković - 1:29:56 - 71. mjesto
Jakov Klapež - 1:44:08 - 262. mjesto / 2. u kategoriji
Goran Kočiš - 1:48:59 - 335. mjesto
Josip Horvat - 2:05:58 - 661. mjesto / 2. u kategoriji
Sljedeća je na rasporedu utrka u Velikoj Gorici kroz mjesec dana.

M. Grubić
FOTOGRAFIJE:Kotoripčani u Splitu

__________________________________________________________

MEĐIMURSKE VODE, OPĆINA KOTORIBA I EU
Kanalizacijska mreža u potpunosti dovršena

Međimurske vode su u razdoblju od siječnja 2012. do kraja prosinca 2016. uspješno provele projekt izgradnje Kanalizacijski sustav naselja Kotoriba – završetak (Ulice: V. Nazora, B.J. Jelačića, Lj. Gaja, Zelengaj). Projekt je sufinanciran iz sredstava Europske Unije, iz Kohezijskog fonda -  Operativni program Zaštite okoliša 2007-2013. Prioritetna os: Zaštita vodnih resursa Hrvatske kroz poboljšanje sustava vodoopskrbe te integriranog sustava upravljanja otpadnim vodama. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je dana 05. rujna 2016. između Ministarstva poljoprivrede kao Posredničkog tijela razine 1, Hrvatskih voda kao Posredničkog tijela razine 2 i Međimurskih voda d.o.o. Čakovec kao korisnika projekta. Prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava ukupan iznos prihvatljivih troškova je 1.866.557,04 kn, od toga 1.586.573,48 kn bespovratnih sredstava EU, 93.327,86 kn udio Hrvatskih voda i 186.655,70 kn udio Općine Kotoriba.
U sklopu projekta izvršeni su radovi izgradnje mješovite kanalizacijske mreže po naselju Kotoriba profila DN 300 i 500, duljine l=1.216 m čime je omogućeno 86 novih priključaka na sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u preliminarnoj Aglomeraciji Kotoriba.

Ugovor za izvođenje radova potpisan je 23.10.2012 godine sa Međimurskom hidrogradnjom d.o.o. Stručni nadzor nad izvođenjem radova provodila je tvrtka JURCON PROJEKT d.o.o.
Uporabna dozvola izdana je 25.11.2016. godine.

Na području naselja Kotoriba postoji gotovo potpuno izgrađena kanalizacijska mreža ukupne duljine cca 22 km. Preostala je za izgradnju još kanalizacija po ulicama V. Nazora, B. J. Jelačića, Lj. Gaja i Zelengaj, što je i realizirano ovim projektom. Sada možemo reći da je kanalizacijska mreža naselja Kotoriba u potpunosti dovršena.
Predviđeno je da se otpadne vode odvode prema zajedničkom uređaju za pročišćavanje Donja Dubrava (aglomeracija Donja Dubrava) s ispustom u kanal Bistrec - Rakovnicu. Kao recipijent preljevnih voda i nadalje ostaje Kotoripski kanal. Planirano je da gradnja Uređaja za pročišćavanje Donja Dubrava započne 2017. godine.
Projektom će se smanjiti daljnje zagađivanje okoliša otpadnim vodama iz kućanstava i industrije što doprinosi pravilnom zbrinjavanju otpadnih voda i zaštiti vodnih resursa u Općini Kotoriba te na širem području. Time će se poboljšati uvjeti razine kvalitete pitke vode, što doprinosi zdravlju, sigurnosti i kvaliteti života građana. Nadalje, taj projekt će pozitivno utjecati na više gospodarskih aktivnosti koje trebaju pridonijeti održivom razvitku te zaštiti prostora i okoliša.
__________________________________________________________

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA
Sazvana godišnja skupština


Godišnja skupština članica Društva žena Kotoriba održat će se 11.03.2017. u 18 sati u gostionici "Mlin".
Nakon službenog dijela večera i zabava uz duo "Koko i Kiki".

Cijena večere i zabave je 60 kn.

Molimo uplatiti do 05.03. kod gđa Margite, Evice i Smiljane!!!


Upravni odbor Društva žena
__________________________________________________________

ŽUPA KOTORIBA
Što je korizma?
   
Dragi vjernici, dragi Kotoripćani, ubrzo nam dolazi   sveto vrijeme korizme na koje se moramo duhovno pripraviti. Nadam se da će ovih nekoliko savjeta pomoći svima nama da se u ovo vrijeme korizme svi duhovno obnovimo i da još bolje prijanjamo uz Krista našeg Spasitelja.
      
Korizma je vrijeme crkvene godine u trajanju od 40   dana. Dolazi od latinske riječi «quadragesimae « što znači 40. Ona nas želi   podsjetiti na Isusov 40-dnevni post u pustinji prije njegova pashalnog misterija. Pashalni misterij uključuje: MUKU, SMRT I USKRSNUĆE. Kršćani to slave na Veliki petak,Veliku subotu i na Uskrs.  Uskrs se još kaže i VAZAM.
Otuda i naziv vazmeni ili Pashalni misterij. KORIZMA JE VRIJEME POSTA,   MOLITVE I DOBRIH DJELA! To su tri oblika izvanjske pokore. Svaki je kršćanin dužan činiti pokoru.

Kako je došlo do imena korizma?

Ima dosta   svjedočanstava  da je već u 4. stoljeću   bilo poznato četrdeset dnevno pripravljanje za Uskrs. Današnji nazivi korizma   dolaze iz latinskog naziva Quadragesima  = vrijeme četrdeset dana, (odatle i   hrvatski korizma) ili od grčkog tessarakoste. Tako je prema  latinskom nastalo talijansko ime quaresima ili francusko carem. U nekim germanskim jezicima kao nizozemski se zove vastentijd a  dolazi od vrijeme posta. Time je naglašen samo jedan temeljni dio. Engleski naziv lent upućuje na godišnje doba (lengthen - kad dan postaje duži) Kod protestanata  se naziva vrijeme muke a nekad je to bilo samo ograničeno na tjedan prije Uskrsa. Novi misal donosi uz Korizmu i naslov   Uskrsno vrijeme pokore....


Vlč. Marinko Prstec, žpk.
      
__________________________________________________________

OBAVIJESTI IZ OPĆINE KOTORIBA
POKRENUT INFO-TELEFON ZA STARIJE OSOBE
Ukratko o projektu "GERO-AGE"

Projekt "GERO-AGE" započeo je sa aktivnostima u studenom 2016. a cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti starijih i nemoćnih osoba te smanjenje njihove diskriminacije kroz podizanja svijesti zajednice.
Projekt provodi udruga ACT Grupa u partnerstvu sa Centrom za pomoć u kući Međimurske županije, Udrugom umirovljenika Grada Varaždina i Mrežom udruga Zagor.

Partneri na projektu raditi će na osvješćivanju problema nasilja nad starijim osobama (medijska kampanja), informiranju starijih osoba u svrhu sprečavanja zlouporabe ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju te kako se zaštiti od prijevare
(INFO telefon i predavanja) te podizanju kvalitete života starijih osoba s ciljem njihovog zadržavanja u vlastitom domu (usluge prijevoza).

INFO telefon otvoren je i dostupan svake srijede od 8-16 sati na broj 099/637 90 88.

Telefon je dostupan za starije osobe koje žive u Međimurskoj, Varaždinskoj ili Krapinsko-zagorskoj županiji, a nudi informacije o razlici između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju,
vrstama oporuka i njihovoj ovjeri, te pravima u sustavu socijalne skrbi. Također, nudi informacije o zaštiti od prijevara.

Na području Međimurske županije organizira se i usluga besplatnog prijevoza korisnika liječniku i si., dok će se u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji
održati 12 besplatnih info radionica za starije osobe u svrhu sprečavanja zlouporabe ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju te zaštiti njihove osobne imovine ( veljača - srpanj 2017.).

Projekt traje do kraja kolovoza 2017., a financijski ga podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Za više informacija stojim na raspolaganju na: 099/6379088 i filipa.blazons@act-grupa.hr

Filipa Blažon Šumečki, voditeljica projekta

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  _

NACIONALNA I SVEUČILIŠNA KNJIŽNICA U ZAGREBU
Obavijest o arhiviranju web stranica općine KotoribaPoštovani!

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pobire, bibliografski obrađuje i arhivira  web-stranice Općine Kotoriba kao obvezni primjerak hrvatskih mrežnih publikacija.

Opširnije na adresi: http://haw.nsk.hr.

Arhivirane web-stranice Općine Kotoriba  javno su dostupne na stranicama Hrvatskog arhiva weba.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu

__________________________________________________________


Back to content | Back to main menu