Arhiva 04.2017. - Kotoriba

Go to content

Main menu:

Arhiva 04.2017.

Kotoriba > Arhiva vijesti 2016.
STOLNI TENIS
Stjepan Škoda brončani na 64. Zagipingu

Minuloga vikenda u tri dvorane zagrebačkoga Doma sportova odigran je 64. Zagiping – Otvoreno prvenstvo Zagreba za kadetske i juniorske kategorije na kojemu se natjecalo više od 700 mladih igrača i igračica iz mnogih europskih zemalja.
U takvoj strašnoj konkurenciji iskazao se i naš Stjepan Škoda, koji je među 92 kadeta s Englezom Chamdalom podijelio treće mjesto i zabilježio jedan od svojih najboljih rezultata.

Osvojena bronca ima još i veće značenje, jer je Stjepan na turniru bio najbolje plasirani hrvatski kadet na turniru. Opravdao je postavljanje za četvrtoga nositelja i s tri pobjede prvim mjestom prošao kvalifikacijsku skupinu. U šesnaestini finala lako je s 3:0 eliminirao Engleza Watsona, a u osmini finala tek uz gubitak jednoga seta i Slovenca Omerzela.

U manju krizu je upao protiv novoga Engleza Hussaina protiv kojega je spasio vodstvo protivnika od 2:0, ali je nakon toga ipak posustao u nadmetanju s odličnim engleskim igračima izgubivši u polufinalu s 3:1 od  Ethana Walsha. Zajedno s Lukom Dragunom iz Dugoga Sela igrao je i ekipni turnir kadeta. Bio je bolja polovica ekipe, koja je s po 3:0 savladala engleski Halton Urban i kombinaciju GSTK Zagreb/Mladost, ali je s 3:1, uz njegovu jedinu pobjedu, poražena od slovenskoga sastava Arrigoni Interdiskont pa nije izborila plasman u završnicu u koju su se plasirali samo prvo plasirani Slovenci iz Kopra.

Franjo Flac

__________________________________________________________

12.MAŽORET SHOW U KOTORIBI
Priredba koja je postala zaštitni znak mjesta

Dvanaestu godinu zaredom u nedjelju 30.tavnja je udruga Mažoretkinje Kotoribe organizirala, sada već tradicionalni, Mažoret show na kojem su nam se predstavili seniorski, kadetski i dječji sastavi svojim koreografijama koje su marljivo uvježbale sa svojim trenericama. U goste su im došle njihove prijateljice i suradnice iz: Goričana, Donjeg Kraljevca, Murskog Središća, Svetog Martina na Muri, Nedelišća i Lekenika.

Spektakularan je bio ulazak u mjesnu sportsku dvoranu gdje su sudionice programa po prvi puta u nju ušle uz pratnju Limene glazbe Kotoribe, a što je priredbi dalo poseban ugođaj.

Riječi dobrodošlice su sudionicama programa i tristotinjak nazočnih gledatelja uputili predsjednica udruge Tatjana Hunjadi Toplek i općinski načelnik Ljubomir Grgec koji je istaknuo ponos na razdraganu i rasplesanu kotoripsku mladost koja je postala njezin zaštitni znak. Priredbom je 'kormilario' znalački i nenadmašni voditelj Alen Fuš koji je isto tako postao njen zaštitni znak.

Valja istaknuti kako su mnoge sudionice programa ovjenčane medaljama koje su minulog vikenda osvojile na 21. Državnom prvenstvu u mažoret plesu koje je održano u Koprivnci, a mnoge od njih su izborile plasman na Europsko prvenstvo koje će se u listopadu ove godine održati u Nizozemskoj.

U program su na uveli, u svojim crveno-bijelim odorama, seniorski i kadetski sastavi domaćica. Za potonje treba reći da su krajem prošle godine po prvi puta sudjelovale na Regionalnom prvenstvu mažoretkinja osvojivši 7. mjesto pa su se upravo s jednom od koreografija s prvenstva predstavile u svojoj sredini. Doživjeli smo salvu oduševljenja njihovim nastupima za koje su ih pripremale Jelena i Marta Vojvoda i Monika Mikulan. Isto tako toplo i srdačno su pozdravljene minime mlade  iz Murskog Središća i Donjeg Kraljevca su izvele tradicionalne mažoret plesove. Mlađe kadetkinje Nedelišća u svojim prepoznatljivim zelenim odorama, pod vodstvom trenerica Lucije Novak i Petre Mesarić također su izvele tradicionalne mažoret koreografije. Minime  iz Svetog Martina na Muri donijele su u Kotoribu program s tradicionalnim mažoret plesovima. Njihove trenerice su Nikolina Horvat i Stanka Kutnjak.

Gledatelji su dugim, iskrenim i srdačnim pljeskom dočekali, a potom i nagrdili prvi nastup Dječjeg sastava koji je formiran krajem prošle godine od djevojčica od 6 do 11 godina. Ta mažoret mladost je svojim nastupom obećala svjetlu budućnost mažoret plesa u Kotoribi. Oduševljenje se još nije stišalo, a ono su na plesni podij došle minime starije iz Donjeg Kraljeva predstavivši se koreografijom 'Čovječe ne ljuti se'. Potom su nam se predstavile minime starije iz Goričana s tradicionalnim mažoret plesom. Njihove trenerice su Katarina Vahtarić-Lovrenčak i Maja Horvat te Bernard Barač.  Vidjeli smo i Plesnu skupinu Atomi iz Goričana.
U skupini su nastupili: Patrik Arambašić, Fran Jakšić, Dominik Arambašić, Jakob Jakšić i Petra Mesarić. Iz Sisačko-moslavačke županije u Kotoribu su u uzvratni posjet došle ' Lekeničke mažoretkinje' od kojih su nastupile njihove juniorke s koreografijom kojom su netom uvježbale pod vodstvom Veronike Mataković i Vanesse Ceković.'Vještice s pomponima' biala je koreografija s kojom su nas potom oduševile minime iz Svetog Martina na Muri, a potom smo još vidjeli nastup juniorki Nedelišća solo točku  Eve Varga iz M. Središća. Program su zajedničkom koreografijom 'Rimskog carstva' zaokružile seniorke i kadetkinje domaćica.
Priredba je iskorištena da predsjednica  Mažoretkinja Kotoribe Tatjana Hunjadi Toplek uruči pohvalnice onim članicama koje su svoju vjernost udruzi iskazale kroz 10 i 15 godina- Pohvalnice za 10. Godišnju vjernost su primile Monika Mikulan i Marta Matulin, a za 15 godina vjernosti udruzi nagrađene se Jelena i Marta Vojvoda i Gabrijela Sabol, dok je Općina Kotoriba dobila pohvalnicu za uspješnu suradnju i podršku.

Priredba je završila riječima zahvale predsjednice domaćina i podjelom cvijeća voditeljicama raskošne mladosti, njih preko 150, koje su zaslužile ne samo dugi i iskreni pljesak već i duboki naklon koji ide i organizaciji prirebe. Nju su sponzoriski i donatorski pomogli Općina Kotoriba, Trgovina 'Lug' Cvjećarnica 'Kamelija', tvrtka 'Siladi' te Usluge građevinskom mehanizacijom Josip Horvatić, svi iz Kotoribe.

Mladen Grubić
FOTO:Marko Habuš
__________________________________________________________

KOŠARKAŠKI KLUB KOTORIBA
Održali godišnju izvještaju skupštinu

-Košarkaški klub Kotoriba u 2017. Godini ima 35 članova koji, uz natjecateljske obveze, aktivno sudjeluju u radu Općine Kotoriba- istaknuo je u subotu 29.travnja Branislav Fuš, predsjednik KK Kotoriba, na njihovoj redovitoj izvještajnoj godišnjoj skupštini.  Pored toga istaknuo je streetball turnir koji je postao njihova tradicija i zaštitni znak koji nosi memorijal  ime Bojana Zvošeca, klupske legende koji je je tragično izgubio život. Rekao je kako je to natjecanje na koje u kolovozu dolazi između 15 i 20 ekipa iz Međmurske, Varažinske i Koprivničko-križevačke županije.

Posebno je istaknuo kako  je početkom natjecanja u C-1 košarkaškoj ligi došlo do dogovora s čelništvom KK Dubravčan iz Donje Dubrave o djelomičnom spajanju dvaju klubova radi podizanje kvalitete košarke u donjem dijelu Međimurja, a time i u jednom segmentu i do postizanja boljih rezultata. Tako su zajednički formirali kategorije mlađih kadeta, starijih kadeta, juniora i seniora.
Tako je u C-1 ligi po okončanju prvenstva mješovita ekipa KK Kotoriba zauzela posljednje mjesto, a mješovita ekipa KK Dubravčan odlično 2. mjesto. Posebno je istaknuo ekipu mlađih kadeta koji su nakon osvajanja drugog mjesta u okviru Međimurja izborili plasman na regijsko natjecanje gdje su zauzeli drugo mjesto.
U planu rada za naredni period, istaknuo je unapređenje rada Škole košarke, pomaganju OŠ Jože Horvata Kotoriba na njihovim natjecanjima, a na razini seniora poboljšati kvalitetu rezultata. I dalje će se uključivati u svekolike općinske manifestacije, a memorijalni turni Bojan Zvošec će nastojati podići na još višu razinu.
Zahvalio se Općini Kotoriba na novčanoj potpori kao i tvrtki Siladi- agro u kupnji sportske opreme te Caffe baru Gani koji ih pomaže u različitim oblicima.

Izvješća o radu igračkih kategorija podnijeli su Franjo Zvošec koji je radio s dječacima do 12 godina za koje je istaknuo radost što traju i da je to generacija koja u suradnji s dječacima iz Donje Dubrave obećava. Goran Munka je vodio mlađe kadete i kadete koji je ovdje posebno istaknuo igrača Ivana Fuša kao najefikasnijeg strijelca s 32,4 koša po utakmici. Kristijan Krušelj iz D. Dubrave je vodio KK Kotoriba. Bila je to ekipa od 14 igrača koja je nastala fuzijom košarkaša  KK Kotoribe i KK Dubravčan. Bili su to 'izlazni' juniori i stariji igrači.- Nisam zadovoljan jer nije bilo rezultata- istaknuo je i dodao kako nije postojao rezultatski 'presing' pa je dolazilo do opuštanja igrača. Od pozitivnosti je istaknuo formiranje mladih igrača poput Karala i Kreše Klipića, Ivana Lisjaka, a spomenuo je i veterana Gorana Munuku. Dodao je kako je toj ekipi nedostajalo iskustvo, volja, znanje i treninzi i to su njegove zamjerke sezoni koju bi trebalo što prije zaboraviti. Što i kako dalje ?- Pitanje za upravu. Ima li smisla i dalje igrati 'toplo-hladno' ili formirati dvije podjednake ekipe. Stojim na raspolaganju-završio je Krušelj.

O  rezultatima ekipe KK Dubravčana govorio je Roberto Ujlaki koji je silom prilika morao zamijeniti bolesnog Rudolfa Baloga. –Cilj nam je bio doći u red četiri najbolje ekipe u ligi C-1, a što smo i ostvarili, osvojili smo 2. mjesto iz vrsne ekipe Globetke kojoj čestitam- istaknuo je Ujlaki uz čestitke igračkom kadru od svega 10 igrača, 7 seniora, 2 juniora i 1 mlađi kadet. Dodao je kako su svi oni dali sve od sebe, a rezultati su bili ti koji su ponovno doveli navijače u dvoranu. Istaknuo je najboljeg strijelca Darka Vargu s 379 koševa, te Franju Zvošeca koji je odigrao sve utakmice prvenstva. Izlaganje je završio s konstatacijom:- Dobar je put koji smo krenuli. 'Nesuđeni' trener Rudolf Balog je rako kako su postignuti vrhunski rezultati uz minimalni trud, aludirajući pritom na nedovoljno treniranje, a što je bila karakteristika sezone.- Potencijala i kvalitete imamo, samo treba više trenirati-bila je njegova poruka.
U ime KK Dubravčan skup je pozdravio Boris Majcen, a u ime Općine načelnik Ljubomir Grgec koji je istaknuo zadovoljstvo ulaska mladih u klub i upravo zbog toga je obećao svu potrebnu pomoć kako bi se u ovoj međimurskoj 'grabi' igrala još bolja košarka. Skup su pozdravili i predstavnici nekih mjesnih udruga.
Tekst i snimke: Mladen Grubić

FOTOGRAFIJE:
Branislav Fuš
Dio prisutnih na skupštini
Klupski treneri

__________________________________________________________

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA
Divile se ljepotama Istre

Pedesetak članica Društva žena Kotoribe bilo je u subotu 29. travnja na jednodnevnom izletu po Istri s krajnjom destinacijom u NP Brijuni. Uz to razgledali su i ostale istarske ljepote i znamenitosti pogotovo onih u Puli.
Realizirani izlet se uklapa u godišnji program njihovih aktivnosti.
M. Grubić
FOTOGRAFIJA:Kotoripčanke u Puli

__________________________________________________________

OPĆINA KOTORIBA
Općina Kotoriba za potrebe civilne zaštite kupila šator i vrijedne aparate

Na prostoru školskog igrališta u Kotoribi u subotu, 29. travnja obavljena je primopredaja šatora i aparate za zaštitu dišnih organa prilikom požarnih intervencija i ulaska u zadimljene prostorije.

Šator veličine 12x6 metara i dva kompleta aparata kupila je Općina Kotoriba za potrebe tamošnje civilne zaštite. Sve je to predano na upravljanje članovima DVD-a Kotoriba.

Načelnik Ljubomir Grgec rekao je kako je za ovu namjenu iz općinskog proračuna izdvojeno 60 tisuća kuna. Predsjednik Stanko Vugrinčić zahvalio se u ime svih kotoripskih vatrogasaca, naglasivši da će ova oprema sigurno biti korisno iskorištena te da je ovo ulaganje veliki korak prema sprječavanju mogućih materijalnih šteta i nepredvidivih situacija. - Nama je na prvom mjestu da ljudima koji riskiraju svoje živote stvorimo uvjete koji smanjuju rizik prilikom intervencija - rekao je načelnik Grgec uz želju da se oprema u takvim situacijama koristi što manje.

A.Fuš
__________________________________________________________

DRUŠTVO "NAŠA DJECA" KOTORIBA
Održana dječja radionica


U petak 28.04.2017.god. u Knjižnici i čitaonici u Kotoribi bilo je živo.

Mali kreativci sa zajedno sa  članicama Društva "Naša djeca" izrađivali cvijetiće od papira.

Neki mališani su odmah iznenadili mame sa svojim uradcima, a ostale rukotvorine će se podijeliti mamama i bakama na priredbi koju organizira OŠ "Jože Horvata" Kotoriba u povodu Majčinog dana.
__________________________________________________________

MLADEN GRUBIĆ - DOBITNIK NAGRADE ZRINSKI
Na zadnjoj svečanoj sjednici skupštine MŽ Mladenu Grubiću dodijeljena nagrada "Zrinski"


U petak, 28. travnja 2017. godine održana je posljednja svečana sjednica uz Dan Međimurske županije i Spomendan na pogibiju Zrinskog i Frankopana u ovom mandatu vlasti.

Najsvečaniji dio bila je podjela najviših županijskih nagrada.

Na toj sjednici je Mladen Grubić , učitelj i novinarski suradnik brojnih listova i novinarsko pero Kotoribe dobitnik nagrade "Zrinski" koje mu dodjeljuje Skupština Međimurske županije
za značajan pedagoški rad u odgoju i obrazovanju te za stvaralački pristup i doprinos novinarstvu.

slika: Alenka Novak dobitnica nagrade za životno djelo i Mladen Grubić dobitnik nagrade Zrinski

__________________________________________________________

ZABILJEŽENO U PROLAZU
Mali Kotoripčani u Čakovcu

U petak 28. travnja  prije podne su u Čakovec vlakom doputovali učenici prvih i drugih razreda OŠ Jože Horvata Kotoriba sa svojim učiteljima, Robertom Katancem, Nenadom Podgorelcem, Željkom Matulin, Snježanom Filipašić i Martinom Siladi.


U Centru za kulturu gledali su predstavu Bremenski svirači u izvođenju Kazališne družine Pinklec, a prema motivima priče braće Grimm.
Šteta što je loše vrijeme pokvarilo njihove zamišljene šetnje gradom.

__________________________________________________________

Praznik rada u Kotoribi
Som organizira ribičko natjecanje, Općina časti grahom


U ponedjeljak, 1. svibnja, na Praznik rada, Sportsko ribolovno društvo Som Kotoriba organizira tradicionalno društveno natjecanje u sportskom ribolovu za sve kategorije - seniore, seniorke, juniore i kadete.
Natjecanje je pojedinačno, a održava se na Šodergrabi kod njihovog ribičkog doma u Kotoribi.

Početak natjecanja zakazan je za 10 sati. Prijave se primaju istog dana do 8 sati, dok je proglašenje najboljih predviđeno oko 15 sati.
Općina Kotoriba je za sve mještane osigurala besplatni grah koji će biti spreman za podjelu već od 10 sati. Izađite u prirodu, pustite brige i uživajte!


A.Fuš
__________________________________________________________

OBAVIJEST
PRE-KOM d.o.o.

S obzirom da se u vrećama za plastiku koje se skupljaju od korisnika, sve češće pronalazi medicinski otpad, šprice, igle i slično, mole se korisnici odvoza otpada, da medicinski otpad (igle, šprice, katetere i slično) odlažu u kantu za ostali otpad (crna kanta), a nikako u vreću za plastiku (plastika se dodatno ručno sortira, pa radnici dolaze u dodir s tom vrstom otpada i to za njih predstavlja veliku opasnost od zaraze).

Ujedno se mole korisnici odvoza otpada, da lijekove kojima je istekao rok trajanja predaju u ljekarnu ili u Reciklažni centar na adresi Hrupine 8 u Prelogu.

__________________________________________________________

RADIONICA S TEMOM:
BILANCA U MALOM PRSTU

Poštovani,
Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na besplatne radionice za poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike i sve zainteresirane - Poslovni uzlet Međimurske županije koji će se održati 3. svibnja 2017. U Pansionu Ilonka, Matije Gupca 17, Mursko Središće.

Poslovni uzlet četvrtu se godinu zaredom organizira diljem Hrvatske s ciljem poticanja malog i srednjeg poduzetništva.
Ovoga puta za Vas smo pripremili višesatnu interaktivnu radionicu s temama: BILANCA U MALOM PRSTU
(pravni oblici poduzetništva, bilanca, račun dobiti i gubitka, financijski pokazatelji, izvještaji)

Iako su edukacije besplatne, broj mjesta je ograničen stoga Vas ljubazno molimo da svoje mjesto osigurate na linku za PRIJAVU, broj telefona 01 6326 030 ili na e-mail poslovni-uzlet@poslovni.hr .

Detaljni program edukacija Poslovnog uzleta Međimurske županije možete pregledati OVDJE!

Veselimo se Vašem dolasku!
Poslovni dnevnik u suradnji s Međimurskom županijom

__________________________________________________________

SPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO SOM KOTORIBA
DRUŠTVENO  NATJECANJE„SOM“  KOTORIBA  2017.

Dana 1. SVIBNJA 2017. godine u ponedjeljak, Sportsko ribolovno društvo "SOM" Kotoriba organizira tradicionalno društveno natjecanje u sportskom ribolovu za sve kategorije : seniore, seniorke, juniore i kadete.
Natjecanje je pojedinačno, a održava se na šodergrabi kod ribičkog doma SRD "SOM" u Kotoribi.  

SATNICA NATJECANJA:

- do 08,00 sati prijave u ribičkom domu SRD "SOM" na šudergrabi
- od 08,00 do 08,30 sati izvlačenje redoslijeda i startnih brojeva
- od 08,30 sati odlazak na stazu i startna mjesta
- od 08,30 do 10,00 sati priprema za natjecanje
- od 10,00 do 14,00 sati natjecanje u lovu ribe
- od 14,00 sati vaganje ulova i rasprema
- nakon natjecanja ručak  za sve natjecatelje u ribičkom domu SRD "SOM" i proglašenje rezultata i podjela nagrada

Natjecanje se održava prema Pravilniku o natjecanjima HŠRS-a s tim da je zabranjena upotreba FUJA !!!
Pozivamo sve članove,  mještane, simpatizere i sponzore da svojom nazočnošću uveličaju ovaj natjecateljski skup.
Za sve sudionike i posjetitelje besplatan prvosvibanjski grah pod sponzorstvom općine Kotoriba.
Nastavimo uspješno natjecateljsku sezonu uz ribički pozdrav BISTRO !

ŠRD „SOM“ Kotoriba
__________________________________________________________

DRUŠTVO "NAŠA DJECA"
Poziv na radionicu i igraonicuDruštvo "Naša djeca" Kotoriba poziva vas na druženje i izradu cvjetića od papira, u petak 28.04.2017. s početkom u 17h, a koja će se održati u prostorijama Knjižnice i čitaonice Kotoriba.

Molimo da sobom ponesete škarice.Očekujemo vas sve, malene i velike! Veselimo se zajedničkom druženju!

__________________________________________________________

UPRAVNI ODBOR DRUŠTVA ŽENA KOTORIBA
obavijest: izlet Pula  - NP Brijuni

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA organizira u subotu 29.04.2017. izlet PULA - NP BRIJUNI.
POLAZAK AUTOBUSA ZA BRIJUNE JE U 4,30 SATI  ISPRED BANKE I U DONJEM KRAJU.
MOLE SE PUTNICE DA BUDU TOČNE, JER JE SVE ISPLANIRANO I NE SMIJE SE KASNITI.

__________________________________________________________

REKREATIVKE U MURSKOM SREDIŠĆU
Odbojkašice Kotoribe odlično igrale i osvojile drugo mjesto

U organizaciji Međimurskog saveza sportske rekreacije «Sport za sve» i udruge sportske rekreacije 'Sport za sve' Mursko Središće 22. travnja u sportskoj dvorani OŠ Mursko Središće odigran je 17. turnir rekreativki Međimurja u odbojci.

Ove je godine na turniru sudjelovalo šest ekipa. Osim domaćina, na turniru su igrale dvije ekipe iz Pribislavca, Kotoribe, Donje Dubrave i Šenkovca. U vrlo zanimljivim i korektnim susretima prvo mjesto osvojila je prva ekipa Pribislavca. Drugo mjesto pripalo je odbojkašicama iz Kotoribe, a treće Murskom Središću. Najbolje ekipe kućama su se vratile s peharima u ruci. Idući rekreativni turnir najavljen je za mjesec svibanj i to u Kotoribi uz Dane šibe i ribe.

Za ekipu Kotoribe drugo mjesto osvojile su: Biserka Vojvoda, Jasna Plačko, Doris Šajn, Tihana Ostrugnjaj, Helga Golubić, Mirjana Pongrac, Ana Pongrac i Roberta Kos.
A.Fuš


__________________________________________________________

STOLNI TENIS:
Stjepan Škoda trenirao u međunarodnom kampu u Opatiji

Čitavoga prošlog tjedna naš mladi stolnotenisač Stjepan Škoda je na poziv Hrvatskoga stolnoteniskog saveza trenirao u međunarodnom kampu u Opatiji, u kojemu se okupilo preko stotinu perspektivnih igrača i igračica iz 16 europskih zemalja i Južne Koreje.

Uvrštavanje među šestoricu naših predstavnika u kategoriji kadeta za njega i njegove klubove Kos-Kotoribu i MSTC Čakovec za koje je dvojno registriran je veliko priznanje, a trebao bi mu biti poticaj i za još bolji rad.
Posljednja dva dana, u subotu i nedjelju, u Opatiji je odigran i 2. Milenij Open s preko 200 igrača i igračica od mlađe kadetskih do seniorskih kategorija, a Stjepan se natjecao u kategoriji kadeta u kojoj je nastupalo 58 igrača. U jakoj međunarodnoj konkurenciji  pobjedama od po 3:0 nad Schärrerom iz Švicarske i Agušajem iz istarskoga Brovinja te porazom 3:0 od Engleza Chestermana u izjednačenim setovima, osvojio je drugo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini i izborio plasman u završnicu.
No, tu je nažalost već u šesnaestini finala s 3:1 izgubio od kosookoga Jamie Liua iz Engleske i oprostio se od turnira, iako je mogao proći i bolje, jer je sva tri seta poražen veoma tijesno. Kamp i turnir sigurno su mu koristili, jer je trenirao i igrao protiv protivnika  različiti stilova i tehnika i pritom skupio puno i znanja i iskustva.  

Franjo Flac

__________________________________________________________

LOKALNA AKCIJSKA GRUPA - LAG MURA - DRAVA

Temeljem novog Pravilnika o provedbi mjere 4, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je pet natječaja na mrežnoj stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju:
1.Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, sektor voća i povrća, za poljoprivredna gospodarstva ekonomske veličine od 6.000 do 250.000 EUR standardnog ekonomskog rezultata
2.Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, sektor voća i povrća, preko 250.000 eura ekonomske veličine
3.Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, stočarstvo i peradarstvo, od 8.000 do 250.000 eura ekonomske veličine
4.Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, stočarstvo i peradarstvo, preko 250.000 eura ekonomske veličine
5.Natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.2 Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš
Prijave će se zaprimati od 2. lipnja 2017. godine, a za sva dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju.
S poštovanjem!
Mihael Ružić, voditelj LAG-a

__________________________________________________________

PRIOPĆENJE O PROVOĐENJU DERATIZACIJE

Djelatnici DDD službe BIOINSTITUTA d.o.o. Čakovec provest će deratizaciju na području OPĆINE KOTORIBA
Deratizacija će se provoditi prema slijedećem rasporedu:

24.04.17. KRALJA TOMISLAVA, MURSKA, TRG SLOBODE, MALA, LJUDEVITA GAJA, KATARINE ZRINSKI
25.04.17. DRAGUTINA DOMJANIĆA, I.G.KOVAČIĆA, NOVA, KOLODVORSKA, STJEPANA RADIĆA, P. MIŠKINE
26.04.17. DUGA, MEĐIMURSKA, MATIJE GUPCA, , KRATKA, VINKA ŽGANCA, GRADIĆ
27.04.17. BANA JELAČIĆA, ZELENGAJ, DRAVSKA, PRVOMAJSKA, ŠKOLSKA, ULICA 3. TRAVNJA, IGNACA SVETOMARTINSKOG
28.04.17. ALOJZIJA STEPINCA, SAJMIŠNA, NIKOLE ZRINSKOG, ANDRIJE HEBRANGA, RUĐERA BOŠKOVIĆA
29.04.17. IVANA MAŽURANIĆA, KRALJA PETRA KREŠIMIRA, VLADIMIRA NAZORA, PAVLEKA MIŠKINE, JOSIPA SLAVENSKOG
02.05.17. ROMSKO NASELJE, ZAOSTALA DOMAĆINSTVA

Deratizacija će se provoditi preparatom na bazi brodifakuma (antidot Vitamin K)

Molimo Vas:
- da uklonite smeće iz prostora gdje će se obavljati deratizacija
- ne dirate i premještate postavljene mamke
- onemogućite djeci pristup postavljenim mamcima
- onemogućite domaćim životinjama pristup postavljenim mamcima

Za sve ostale informacije možete se javiti na telefon 098 465 485

__________________________________________________________

PODRUŽNICA UMIROVLJENIKA KOTORIBA
Irenu Maltar zamijenio Vladimir Vugrinčić

Od petka  21. travnja novi predsjednik Podružnice umirovljenika Kotoribe je Vladimir Vugrinčić .
Tako su odlučili članovi Podružnice na svojoj godišnjoj izbornoj skupštini. On je na tom mjestu nakon 10 godina aktivna, predanog, uzornog i samoprijegornog rada zamijenio Irenu Maltar.
U svom izvješću za protekli jednogodišnji rad ona je pobrojala sve realizacije zacrtanog programa  istaknuvši da nema programske odrednice koju oni nisu realizirali. Njezino izvješće je jednoglasno prihvaćeno kao i svi ostali skupštinski materijali. Kada je riječ o novom čelništvu Maltareva je rekla kako je ona glede osobnih razloga s funkcije željela otići i prije, ali je na nagovor najbližih suradnika ostala do kraja mandata. Dodala je kako je izbor novog predsjednika rezultat njenog prijedloga jer se radi o čovjeku koji će s puno elana i entuzijazma stati tamo gdje je ona sa suradnicima stala. Najbliža joj je bila tajnica Slavica Maltar koja će i dalje obavljati tu dužnost, a Irena Maltar će ostati u Izvršnom odboru kao pomoć kontinuitetu. Ljudevit Novak je izabran za novog koordinatora za sport i rekeracija.
Gosti skupštine su bili općinski načelnik Ljubomir Grgec i predsjednica Matice umirovljenika MŽ Nada Lovrec.  Oboje su čestitali članovima na postignutom zaželjevši im dobro zdravlje. Grgec je pobrojao vidove na koji Općina pomaže njihovim aktivnostima. To je od izgradnje nove streljane pa do dodjeljivanja prostorija za njihov nesmetani rad. Iskoristio je vrijeme da se zahvali na svemu što je dosadašnje vodstvo napravilo za svoje članstvo, a novom je zaželio daljnji plodonosniji rad uz to im obećavši kupnju novog računala. Novi predsjednik se je zahvalio na ukazanom povjerenju pozvavši članstvo da se ujedine u jednu veliku kotoripsku obitelj treće životne dobi.
Dosadašnja predsjednica se je zahvalila svima koji su s njom surađivali na bilo koji način, a sve u cilju boljeg rada ljudi kojima je u trećoj životnoj dobi ova udruga znači sve.
Za svoj dosadašnji rad gospođa Maltar nagrađena je buketom cvijeća.
M. Grubić

FOTOGRAFIJE:
S godišnje skupštine
SNIMO:A.Fuš
__________________________________________________________

KOŠARKAŠKI KLUBOVI KOTORIBA I DUBROVČAN
Susjedska suradnja urodila plodom

Početkom sezone košarkaški klubovi Kotoriba i Dubravčan ujedinili su snage i napravili dvije mješovite ekipe.

Jača ekipa natjecala se pod nazivom KK DUBRAVČAN, a cilj je bio plasirati se na završni turnir, među četiri najbolje ekipe.

To je i ostvareno, na kraju prvenstva bili smo treći pa smo u polufinalu igrali protiv drugoplasiranog Petrijanca. Polufinale se igralo u kotoripskoj dvorani te smo uz veliku pomoć publike ostvarili veliku pobjedu (95:80) i plasman u finale koje se igralo idući dan u Čakovcu. Nažalost, umor od teške utakmice polufinala bio je vidljiv te smo u finalu uvjerljivo poraženi od ekipe Globetke rezultatom 89:63. Unatoč porazu u finalu, susjedska suradnja se pokazala kao odličan potez, čemu svjedoči, uz osvojeno drugo mjesto i veliki broj navijača u našoj dvorani.

Za Dubravčan su nastupali Darko Varga, Bruno Ribić, Patrik Blažeka, Dorian Amos Matulin, Matija Sabol, Siniša Seličanec, Ivan i Petar Fuš te Adrian i Franjo Zvošec.
Ekipu je vodio Roberto Ujlaki.

__________________________________________________________

OPĆINSKO IZBORNO POVJERENSTVO OPĆINE KOTORIBA
Obavijest o dežurstvu u postupku kandidiranja

Sukladno Obvezatnim uputama L-ll, Državno izborno povjerenstvo je propisalo redoslijed radnji i rokove za provedbu lokalnih izbora 2017. godine.

Rok za ovjere i predaju kandidacijskih lista/kandidatura počinje u petak 21. travnja 2017. godine u 00,00 sati, a završava u četvrtak 4. svibnja 2017. godine u 24,00 sati.

Vezano uz provođenje lokalnih izbora 2017. godine, određuje se radno vrijeme Općinskog izbornog povjerenstava Općine Kotoriba kako slijedi:
- u petak, 21. 04. 2017. godine od 08,00 do 16,00 sati
- u subotu, 22. 04. 2017. godine od 10,00 do 14,00 sati
- u nedjelju, 23. 04. 2017. godine od 10,00 do 14,00 sati
- od ponedjeljka, 24. 04. 2017. do petka, 28. 04. 2017. godine od 08,00 do 16,00 sati
- u subotu, 29. 04. 2017. godine od 10,00 do 14,00 sati
- u nedjelju, 30. 04. 2017. godine od 10,00 do 14,00 sati
- u ponedjeljak, 1. 05. 2017. godine od 10,00 do 14,00 sati
- u utorak, 2. 05. 2017. godine od 8,00 do 16,00 sati
- u srijedu, 3. 05. 2017. godine od 8,00 do 20,00 sati
- u četvrtak, 4. 05. 2017. godine od 8,00 do 24,00 sati.

Dežurstvo je organizirano u sjedištu Općine Kotoriba.

__________________________________________________________

najava: MAŽORET SHOW
Već dvanaesti po redu tradicionalno u Kotoribi


Dvanaestu godinu zaredom, udruga Mažoretkinje Kotoribe organizira, sada već tradicionalni, Mažoret show na kojem će se predstaviti seniorski, kadetski i dječji sastav svojim koreografijama koje su marljivo uvježbale sa svojim trenericama.

U goste im dolaze Limena glazba iz Kotoribe i njihove prijateljice iz Goričana, Donjeg Kraljevca, Murskog Središća, Svetog Martina na Muri, Nedelišća i Lekenika.

Mažoret show održava se u nedjelju, 30. travnja 2017. u 16 sati u Sportskoj dvorani OŠ Jože Horvata u Kotoribi.
A. Fuš

__________________________________________________________


KRŠTENJE ELE i LEONA

Na sv. misama  po sakramentu krštenja u našu župnu zajednicu primili smo nove članove.
U našoj crkvi sakrament krštenja primili su: Ela Kuzmić i Leon Munka.
Sretnim roditeljima čestitamo i neka malu djecu  odgoje u vjeri u kojoj su ih krstili....


__________________________________________________________


POSLJEDNJA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KOTORIBE
Sjednica sazvana telefonski

U srijedu 19. travnja održana je posljednja 29. sjednica OV Kotoribe u ovom sazivu.

Sjednica je sazvana telefonskim putem jer je trebalo donijeti žurnu Odluku o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Općine Kotoriba. Donijeta je jednoglasna suglasnost s provedbom ulaganja na općinskome području, a u sklopu projekta Rekonstrukcija, nadogradnja i dogradnja sportskog  kompleksa gdje će nositelj prava građenja biti NK Graničar Kotoriba.

Navedeno se ulaganje prijavljuje na natječaj unutar Mjere 7-Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, a iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje od 2014. do 2020. godine.
Po okončanju sjednice vijećnici su se našli na zajedničkoj večeri koja je bila prigoda da si politički protivnici u korektnom tonu zažele uspjehe na predstojećim izborima.

Kao neutralni i dugogodišnji  promatrači rada toga tijela u minule četiri godine možemo reći da je to jedan od najkorektnijih saziva u kojem nije bilo  pretjeranih političkih mudrovanja i nadmudrivanja, a što je rezultiralo time da su gotovo sve ključne odluke za razvoj i napredak Kotoribe donijete jednoglasno. Što se tiče odazivu sjednicama svi su vijećnici svoj obveze shvatili onako kako bi trebali kada su se odlučili za ovu časnu obvezu. Nažalost, ipak moramo reći da  je dvoje vijećnika, jedan iz SDP i jedan iz HDZ te svoje obveze zanemario što će zacijelo biti putokaz strankama bi odabiru budućih kandidata na stranačkim listama.
U ovom sazivu u rad Vijeća bilo je uključeno po petero vijećnika iz SDP i HDZ, dvoje ih je bilo nezavisnih, a jedan je bio iz HSS.
Tekst i foto: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
S 29. sjednice OV Kotoribe
__________________________________________________________

SUSRETI KOJI RADUJU
Kod najstarijeg KotoripčanaObiteljski dom za starije i nemoćne Kolonić u Donjem Kraljevcu su uoči Uskrsa posjetili Anica Škoda i Josip Forauer, članovi Socijalnog vijeća općine Kotoriba.

Tamo su bili kako bi uručili općinski uskrsni dar svom sumještaninu,  95-godišnjem Franju Latinu koji je ovdje smješten već gotovo sedam godina.

Susret je bio srdačan. Gospodin Franjo se je zanimao o mjesnim novostima, a posebno se je iznenadio kada je doznao da je on najstariji Kotoripčan, a nakon što je sredinom siječnja preminuo u 104. godini Mijo Golubić koji je držao taj rekord.

Stoga su mu Anica i Josip, između ostaloga, poželjeli da dostigne godine svog najstarijeg prethodnika.


Tekst i snimka: M. GrubićFOTOGRAFIJA:
Anica i Josip s Franjom Latinom
__________________________________________________________

BICIKLIMA MEĐIMURSKIM PUTEVIMA -  BIMEP – 2017.
BIMEP u nedjelju, 23. travnja

Međimurska županija i Međimurski savez sportske rekreacije “Sport za sve” povodom obilježavanja Dana Međimurske županije, Svjetskog dana zdravlja i Dana planeta zemlje organiziraju  u nedjelju, 23. travnja, dvanaesti po redu BIMEP 2017. – biciklima međimurskim putevima. Start je u vremenu od 9 sati  i traje do 18 sati

Radi se od tradicionalnoj i međunarodnoj manifestaciji te jednom od najmasovnijih biciklističkih događanja u Međimurju. Prošle godine sudjelovalo je više od 3000 biciklista iz Međimurja, susjednih županija i susjednih država.
Dužina trase je 150 km. Svaki zainteresirani sudionik može se u bilo kojem trenutku uključiti na nekom od 16 punktova koji su raspoređeni po cijelom Međimurju.

Prilikom uključivanja na jednom od punktova svaki sudionik je dužan ispuniti prijavnicu te uplatiti startninu od 5 kuna, nakon čega će dobiti diplomu s ucrtanom trasom kretanja.
Dolaskom na pojedini punkt u diplomu će mu se utisnuti pečat kao dokaz da je prošao određenu dionicu.

Svaki zainteresirani uključuje se na jednom od 16 punktova koji su raspoređeni po cijelom Međimurju. Prilikom uključivanja u manifestaciju svaki sudionik dobiva prigodnu diplomu s ucrtanom trasom kretanja. Dolaskom na pojedini punkt u diplomi će mu se utisnuti pečat kao dokaz da je došao do tog punkta i prošao određenu dionicu.

Ove godine punktovi su u Donjem Kraljevcu, Svetoj Mariji, Kotoribi, Donjoj Dubravi, Prelogu, Orehovici, Čakovcu, Puščinama, Macincu, Gornjem Mihaljevcu, Lopatincu, Štrigovi, Svetom Martinu na Muri, Murskom Središću, Domašincu i Podturnu.

Ovom se prilikom mole svi sudionici BIMEP-a da poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, pogotovo prometna pravila i propise, nose reflektirajuće materijale, biciklističke kacige te da pripaze na sebe i druge sudionike u prometu.

__________________________________________________________

STOLNI TENIS:
Igrači Kos-Kotoribe u kvalifikacije za ostanak

U 1. Hrvatskoj ligi istok odigrane su utakmice završnoga, 12. kruga u kojemu su igrači Kos-Kotoribe u subotu bili domaćin Putjanama i Mihovljanu.
Prijepodnevnu utakmicu protiv Putjančana su izgubili rezultatom 4:1, jedinom pobjedom Stjepana Škode u prvoj partiji, a uz malo više sreće i koncentracije rezultat je za naše mogao biti i povoljniji. Jer je u trećoj partiji Stjepan Vidović u 3:1 porazu od Kristiana Kovačića prva dva seta izgubio u fiksu 13:11 i 12:10, a nije mnogo zaostao niti u četvrtom setu.

Slično i u petoj partiji koju je Škoda izgubio od najboljega gostujućega igrača Borisa Preksavca rezultatom 3:2, a sve do zadnjih poena u porazu od 3:0 dobro su se u igri parova protiv Preksavca i Šimona držali Škoda i Vidović.
Poslijepodnevnu utakmicu protiv Mihovljana naši su igrači dobili s 4:2, a bila je to utakmica preokreta u partijama Davida Čukulica protiv Ivana Mikaca, koju je naš igrač nakon vodstva od 2:0 izgubio rezultatom 3:2 i Stjepana Vidovića koji je preokretom s 3:2 dobio Nou Vreska nakon što je mladi Mihovljančan vodio 2:0. Nažalost, ta jedna pobjeda našima je bila nedovoljna da izbjegnu devetu poziciju  pa će 12. i 13. svibnja svoj status trebati braniti u kvalifikacijama. Da su, međutim, kojim slučajem u subotu savladali i Putjane ostali bi u ligi i bez kvalifikacija, jer bi tada prvenstvo završili bodovno poravnati s Putjanama, Graničarem iz Slavonskoga Broda i MSTC Čakovcem, a tada bi o poretku ovih ekipa odlučivali rezultati njihovih međusobnih susreta.
Tu bi najslabiji bio Graničar pa bi on morao u kvalifikacije. No, uvjereni smo da Kos-Kotoriba ima dovoljno jak sastav da bude uspješna na tim kvalifikacijama i da ćemo ga u 1. HL istok gledati i u idućoj sezoni.  

REZULTATI:
Požega – Obrtnička škola 1:4
MSTC Čakovec – Mihovljan 4:2
Kos-Kotoriba – Putjane 1:4
(Škoda – Šimon 3:0, Čukulic – Preksavec 0:3, Vidović – Kovačić 1:3, Škoda/Vidović – Preksavec/Šimon 0:3, Škoda – Preksavec 2:3; sudac: Maja Trupković, Šenkovec)
Požega – Graničar 4:0
Kos-Kotoriba – Mihovljan 4:2
(Škoda – N. Mikac 2:3, Čukulic – I. Mikac 2:3, Vidović – Vresk 3:2, F. Radmanić/Škoda – Marušić/N. Mikac 3:1, Škoda – I. Mikac 3:1, Vidović – N. Mikac 3:1; sudac: Dražen Herjavec, Čakovec)
MSTC Čakovec – Putjane 1:4
Mladost – Vodovod 2 3:4

KONAČNA TABLICA
1.Obrtnička škola 16 16 0 64:11 32
2.Vodovod 2 16 12 4 53:42 28
3.Požega 16 9 7 49:39 25
4.Mihovljan 16 8 8 41:44 24
5.Mladost 16 7 9 41:43 23
6.Putjane 16 6 10 40:49 22
7.MSTC Čakovec 16 5 11 35:52 21
8.Graničar 16 5 11 34:52 21
9.Kos-Kotoriba 16 4 12 33:58 20

Franjo Flac
__________________________________________________________

KOTORIPSKI STOLNOTENSKI VETERANI NA DRŽAVNOM TRONU
Dvostruki naslov Vinku Leginu


Da bi se od njih još uvijek moglo učiti i mnogo toga još i naučiti pokazali su to najbolji tenisači Hrvatske na Veteranskom prvenstvu RH održanom u Svetom Martinu na Muri. Tamo su se u sportskoj dvorani Life Class terme Sveti Martin okupili najstariji aktivni stolnotenisači Hrvatske igrajući pojedinačno i u parovima.

Na tom eminentnom natjecanju našle su se kotoripske stolnoteniske legende, Vinko Legin, Željko Dolenec i Stanko Sović.
U kategoriji muški od 60-70 godina prvo mjesto osvojio Vinko Legin, dok je Stanko Sović bio treći.
U igri parova u istoj kategoriji je par Vinko Legin/Željko Dolenec bio najbolji.

To nije prvi puta da se imena ovih 'dečki' spominje na takvom natjecanju, a kako su nam rekli nije ni posljednje. Vezano uz to Vinko Legin je optimistički, pola u šali, a pola u zbilji, dodao da mu je želja stati i na europski tron nakon jednog europskog natjecanja na kojem su nekoliko puta bili.

Tekst i snimke: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Legin i Dolenec(s lijeva)
Stanko Sović

__________________________________________________________

najava: STOLNI TENIS
U 12. krugu 1. HL istok u Kotoribu dolaze Putjane i Mihovljan


U subotu 15.04.2017. utakmicama 12. kruga završava sezona u 1. Hrvatskoj stolnoteniskoj ligi istok za igrače.

Kos-Kotoriba od 11 sati je domaćin Putjanama, a u 17 sati Mihovljanu i nastojati iskoristiti domaće stolove za eventualne pobjede i izbjegavanje kvalifikacija za ostanak.

Šanse su, doduše, minimalne, jer naši za Putjanama i MSTC Čakovcem, koji u subotu igra s istim protivnicima, zaostaju za jednu pobjedu, ali će sigurno dati sve od sebe za eventualne pobijede.
U tim nastojanjima očekuju i podršku svojih vjernih navijača iz gledališta kotoripske stolnoteniske dvorane.

Franjo Flac

__________________________________________________________

REPUBLIKA HRVATSKA
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
ŽUPANIJSKO IZBORNO POVJERENSTVO


U skladu s odredbom čl. 6. st. 2. Zakona o pravu državljana drugih država članica Europske unije u izborima za predstavnička tijela jedinica iokalne i područne (regionalne) samouprave
(„Narodne novine" broj 92/10, dalje u tekstu: Zakon o pravu državljana drugih država članica Luropske unije), Županijsko izborno povjerenstvo Međimurske županije te Gradska i Općinska
na predstojećim redovnim izborima članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave 2017.


__________________________________________________________

KADROVSKE SMJENE NA KORMILU SENIORSKOG SASTAVA NK GRANIČAR KOTORIBA
Fundak podnio ostavku, novi trener Mario Ružić

Od ponedjeljka 10. travnja dosadašnji i dugogodišnji trener seniorskog sastava NK Graničar iz Kotoribe nije više 48-godišnji Danijel Fundak koji je na tu dužnost podnio neopozivu ostavku osobne naravi. Istoga dana Izvršni odbor je donio odluku kako će ga na tom mjestu naslijediti njegov vršnjak Mario Ružić iz Šemovca.

Stručnjak je bogate sportske karijere,  prošao je kompletnu  Nogometnu školu NK Varteks iz Varaždina  za čiji je seniorski sastav  igrao samo u sezoni 1988./89. Nakon toga bio je napadač u nižerazrednim klubovima Podravini, Ivančici, Bojovniku iz Golubovca, drugoligašu Čakovcu i Nafti iz Lendave da bi 2006. karijeru završio u svojoj Mladosti iz Šemovca.

Trenersku karijeru započeo je odmah po završetku igračke pa je, od 2007 do 2009. godine, vodio pionire, juniore i seniore Mladosti. Nakon toga bio je trener Pušćina, Poleta iz Pribislavca i do prije tri godine opet Mladosti kada se zbog drugih obaveza morao privremeno ostaviti trenerskog posla da bi lanjske sezone bio trener NK Varaždin.

Nastavit će tamo gdje je Fundak stao. U borbu za bodove krenut će s treće pozicije momčadi u 1.ŽNL MNS koja ima 40 bodova. Sedam manje iza vodećeg Dinama i Domašinca, a šest iz susjedne Mladosti iz Svete Marije.

Danijel Fundak je otišao uzdignute glave. Neki su ga svojevremeno zvali 'dijete kluba' jer je od najranijeg djetinjstva bio klupski miljenik uz oca Ladislava koji je bio klupska legenda. Nastavio je njegovim stopama najprije kao igrač, a potom kao trener od aktivnog prestanka igranja nogometa.

Tekst i foto: M. Grubić
Bivši D. Fundak
Sadašnji M. Ružić

__________________________________________________________

ŽUPA KOTORIBA
Uskrsna poruka

Draga braćo i sestre u Kristu Gospodinu, dragi Kotoripčani, s posebnom radošću vam upućujem ovih nekoliko riječi uoči naše najveće kršćanske svetkovine Uskrsnuća Gospodinova.

Ako bismo na Uskrs gledali s ljudske strane, stekli bismo krivu sliku. Kad  je izgledalo da je sve gotovo, da je Bog i čovjek, osuđen, izrugan razapet na križu, ubijen i pokopan. Kad je izgledalo da je sav njegov život, njegove riječi i djela, njegov nauk i zakon obezvrijeđen… I kad su mnogi mislili i povjerovali da će doći vrijeme novih vrijednosti, slobode i pravednosti, reda, mira i sreće, bez Boga Isusa Krista, bez Oca njegova Nebeskoga i njegova Duha…
I da će za sretan život svijeta biti dostatni zemaljski zakoni i zemaljske moći. Upravo tada se sva zemlja potresla kad je Isus, Bog koji je postao čovjekom, umirući na križu zavapio krikom, koji se razlio zemljom i svemirom: „Svršeno je, dovršeno je, ispunjeno je, poviče Isus i ispusti Duh“. Taj se pobjednički Kristov krik s križa pretvorio u pobjednički poklik uskrsnog jutra: „Aleluja! Rabi je Živ!“ Od tada se razliježe sve do danas, i bit će tako dovijeka.
Dogodilo se i ispunilo jedinstveno djelo potpunog Božjeg predanja svijetu i ljudima, koje je „ljubio, do kraja ih je ljubio!“ U tom daru nastao je novi Božji svijet! I nitko više i nikada; nikakva opakost, ni ikakve moći, sile ni vlasti svijeta, pa ni sila groba i smrti, ne može taj Božji dar s ove zemlje maknuti, oteti ili obezvrijediti. Uza sve pokušaje, nitko ne može sakriti ili zanijekati Božju prisutnost u svim epohama i događajima svijeta, u svim pokoljenjima, kulturama naroda i ljudi… „Zanijekati Boga uvijek znači zanijekati i čovjeka!“ govorio je Papa Benedikt XVI. I nitko više ne može spriječiti da dar Kristove uskrsne pobjede, zajedno s Njime, ostane s nama i u ovim našim vremenima i događanjima u kojima se mnogi i danas trude svim silama, javnim i tajnim sredstvima i programima uvijek iznova razapeti Krista Boga i njegove. Oduzeti mu pravo glasa i javnosti. Zanijekati i obezvrijediti njegov nauk i zakon koje je Otac ugradio u osobnu i društvenu narav i savjest svakog ljudskog bića.

Priznajemo da u ovoj sveopćoj pomutnji svijeta nije lako prepoznati Uskrsloga. No, On nas osobno susreće na putu, putuje s nama, daje nam svjetlo vjere da ga možemo prepoznati kao učenici: na grobu u suzama, na putu u sumnjama, u lađi na uzburkanom moru, a najbolje u zajednici vjernika okupljenih u njegovo Ime. I da ga možemo i trebamo „slijediti na putu, s njime graditi svijet i ispovijedati njegovo Ime“, kako nas poziva papa Franjo!

Zbog svega toga, Sretan vam Uskrs, draga braćo i sestre Kotoripčani!

Vama, drage naše kršćanske obitelji, majke i očevi, djeco i mladi. Vama s teretom godina, ostavljenosti i osamljenosti, oskudice i bolesti. Svima s teretom odgovornosti životnog  poziva i službe.
„Gospodin je uvijek s nama“, kako je rekao. Ne bojmo se biti, živjeti i izgrađivati s njime bolji svijet! Svima od srca želim: „Sretan i blagoslovljen Uskrs! Aleluja!
                                             
U Uskrslom Gospodinu, vaš brat i župnik  + Marinko Prstec

__________________________________________________________

KOTORIPSKA HUMANOST
Ni za uskršnje blagdane nitko nije ostao prikraćen

Nastavljena je tradicionalno pomaganje, a povodom nadolazećih blagdana, Općine Kotoriba  najstarijim sumještanima, socijalno ugroženima te invalidnim osobama kao i osobama smještenim u domovima za starije i nemoćne.

Tako su uoči uskršnjih blagdana članovi Socijalnog vijeća općine Kotoriba Anica Škoda i Josip Forauer podijelili 122 poklon bonova od 200 kuna, a onima koji se nalaze u specijaliziranim domovima darivali su prigodnim poklon paketima.
Sedam osoba se nalazi u specijaliziranoj ustanovi u Kotoribi, a jedna u Donjem Kraljevcu koje su Anica i Josip obišli. Rekli su nam kako je zahvalnost i oduševljenje na svakoj adresi bilo prisutno, pogotovo radost što unatoč svojim nedaćama ipak nisu zaboravljeni od svojih sumještana, odnosno Općine Kotoriba.

Uz njih i dio romske populacije Kotoribe koji zadovoljavaju određene kriterije dobio je poklon pakete koje im je ustupilo Gradsko društvo CK Čakovec, a članovi vijeća bili su posrednici pri preuzimanju paketa.
Tekst i snimka: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Zadovoljni štićenici u kotoripskom domu
__________________________________________________________

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA
Članice Društva žena uoči Uskrsa uljepšale ulaz u ambulantu

Članice Društva društva žena Kotoriba odlučile su učiniti jednu skromnu, ali lijepu gestu uoči uskrsnih blagdana.

Kupile su cvijeće koje su utorak, 11. travnja zasadile u žardinjere na prednjem i stražnjem ulazu u Zdravstvenu ambulantu. - Nije ovo veliki trošak, bitnija je namjera. Željele smo dati svoj mali doprinos za ljepši izgled ambulante, ali i da se mještani bolje osjećaju kada dolaze kod doktora - rekla nam je predsjednica Smiljana Ujlaki.

Uz nju, cvijeće su sadile Evica Grgec, Ljiljana Marđetko i Nevenka Balog.

A.Fuš

__________________________________________________________

KOTORIPČANI, BUDITE PONOSNI NA SVOJ GOVOR
Možemo svijetu pokazati ono što imamo

Ubrzo nakon štrigovskog, Međimurje je bogatije za još jednu skupinu govora koja je proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.
Ovaj put riječ je o kotoripskoj skupini govora, koja će, kao i ona štrigovska, također biti upisana u Registar kulturnih dobara.  

Kotoripska skupina govora 27. ožujka 2017. proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske i upisana u Registar kulturnih dobara (vidi: http://www.min-kulture.hr/, u web tražilicu kulturnih dobara RH upisati: Kotoripska skupina govora) te će biti upisana na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Velika zasluga za ovaj uspjeh pripada čakovečkoj podružnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koja se, među ostalim, bavi i očuvanjem kajkavskih lokalnih govora kojima je trebalo 15 mjeseci da se ovo pretvori u zbilju.
S tim u vezi, u Muzeju Međimurja Čakovec, u dvorani Muzejskog informativnog centra danas je  održana konferencija za novinare na kojoj su govorili dr. sc. Ines Virč, članica Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu Republike Hrvatske i dr. sc. Ivana Kurtović Budja, iz Instituta za hrvatski jezik kotoripski općinski načelnik Ljubomir Grgec, župan međimurske županije Matija Posavec i  saborski zastupnik i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

Moderator konferencije je bila Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja, koja je u ime svoje ustanove uputila riječi zahvale svima koji su doprinjeli ovom događaju te je uputila čestitke za ovaj svečarski trenutak
-Govor Kotoribe spada u donjodubravsku skupinu donjega međimurskog poddijalekta, u nju još osim govora Donje Dubrave kao formalnoga predstavnika spada i govor Donjega Vidovca. Oni su najistočniji govori međimurskoga dijalekta unutar granica Republike Hrvatske. Od jezičnih osobina velik ih je broj prisutan i u govorima Donje Dubrave i  Donjega Vidovca te draškovečke podskupine donjega poddijalekta, no za zaštićeni govor odlučili smo predložiti govor Kotoribe zbog povijesnoga značaja mjesta, a posebice zbog činjenice što je ona prvo mjesto u Hrvatskoj koje je dobilo željezničku prugu 24. travnja 1860.-istaknula je dr.sc Virč dodavši kako će ovo priznanje ministarstva biti daljnja potpora, ali da se time ne isključuju i ostala govorna područja.

Zašto baš Kotoriba?- Pa zato jer je je kotoripski rječnik poseban i karakterističan no činjenica je da će istraživanje govora Kotoribe, a posebice leksika, omogućiti stvaranje jednoga budućeg rječnika toga područja-istaknula je.  Dr. sc. Ivana Kurtović Budja je zorno predočila kako radi Povjerenstvo za istraživanje tih projekata. Istaknula kako su govori jedan od najznačajnijih pokazatelja identiteta, kako lokalne zajednice tako i države.
Kao članica Povjerenstva je izrekla ispriku što se malo duže čekalo na tu odluku, a što je vezano za administrativne poslove te je dodala kako je Hrvatska jedina europska zemlja koja u materijalno dobro svrstava i govore.- Ovo je velika stvar. Važno je za razvijanje identiteta, a važno je i za nas dijalektologe koji će moći dublje i dalje istraživati hrvatski jezik. Projekt je važan za znanstvene i lokalne svrhe-podvukla je Kurotović Budja.

Općinski načelnik Kotoribe Ljubomir Grgec zahvalio je svima koji su radili na tome projektu i rekao kako Kotoripčani nisu 'vučni' na takva priznanja te je izrazio ponos na bogatstvo 'svojeg' jezika koji se ovim pokazao kako je izrazito bogat.-Posebno mi je drago što smo ovih dana dali u tisak Kotoripske protokole iz 17. stoljeća koji su isto tako važan povijesni projekt. Mi Kotoripčani smo inače specifični. Živimo u 'slijepom crijevu', po svojem gospodarimo pa i govorimo.
U Kotoribu su dolazili mnogi došljaci noseći svoj govor, no ipak su se morali prilagoditi našem-rekao je te spomenuo umirovljenu nastavnicu hrvatskog jezika Anicu Jauk koja je predvodnica istraživanja lokalnoga koje Kotoripčani posebno cijene. Njegov govor, pomiješan kotoripskim, u našem posebnom razgovoru je pohvalila dr.sc Kurtović Budja kazavši kako je govorio posebno toplo, drago i simpatično. Između inog, Grgec je prisutne upitao znaju što znači riječ 'vanjkovci'? Normalno, nitko nije znao.
- Kao što sam prije nešto od 2 godine rekao kada je šrtigoviski govor, kao prvi međimurski  zaštićeni govor, Međimurje koliko je malo, ali ima mnogo različitosti i posebnosti koje treba sačuvati za budućnost-istaknuo je Stjepan Kovač te dodao kako je naša kajkavština naš ponos i blago koje nas povezuje sa susjedima, ali nas čini različitima i jedinstvenima. Kovač je postavio pitanje, što Čakovec ima s ova dva govora ?- Upravo je Grad Čakovec financijski osigurao rad Instituta za jezik i jezikoslovlje ovdje u Čakovcu i tako smo direktno pridonijeli što su ova dva govora došli na ovu listu. Čestitam načelniku Grgecu, vjerujem na ovom svečanom događaju, ali bi prije svega zahvalio Ines Virč koja je zato najzaslužnija, a čestitke i ostalima koji su radili na tom projektu- završio je Kovač.
- Ovo je veliki dan za sve one koji vole i prate kulturu na području Međimurja. Nešto što je najvažnije u svemu tome je očuvanje identiteta jer svaka regija, svaka država pa čak i zajednica, obitelj bez identitet nema prosperiteta. Ovo nije samo najistočniji govor međimurskog dijalekta unutar granica RH, ovo je nešto o čemu jedna veća skupina radi na očuvanju međimurske kulturne baštine. Podvukao je župan Posavec te dodao kako se ovaj cijeli prostor unutar palače Staroga grada pokušava uvrstiti na popis europske kulturne baštine, želeći dobiti oznaku kulturne baštine Europe što otvara nove mogućnosti i novi potencijal, a tome će ići u prilog najavljena obnova bedema Staroga grada.
- Veliki posao je pred nama, veliki posao je odrađen tako u ime Međimurske županije čestitam svima. Svjesni smo koliko to znači za buduće generacije,  a možda nismo niti svjesni kakav potencijal imamo kako bismo cijeloj Europi, cijelom svijet predstavili taj naš identitet-završio je župan zahvalivši se ponaosob svima koji su projekt realizirali.
Tekst i fotografija: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
S konferencije za medije
__________________________________________________________

SPORTSKO RIBOLOVNO DRUŠTVO SOM KOTORIBA 18. PROLJETNI  KUP SOM KOTORIBA 2017.
Rekordni ulovi

Osamnaestu godinu za redom SRD Som Kotoriba organizira Proljetni kup u disciplini Lov ribe udicom na plovak u pojedinačnoj kategoriji.
Tako je bilo i u  9. travnja na Šudergrabi u Kotoribi. Natjecanje je okupilo 42 natjecatelja iz Međimurja i Podravine.

Karakteriziraju ga rekordni ulovi pa je tako pobjednik postao Emil Lukman iz SRD Štuka Torčec s ulovom od 21. 390 grama.
Ivan Jambrošić je kao drugi ulovio 16.765 grama, a Ivan Gudlin iz Smuđa Goričan 11.745 grama ribe.

Spomenuti natjecatelji su nagrađeni novčanim nagradama koje im je uručio Ivica Jakupak, predsjednik SRD Som.
I ostali natjecatelji su nagrađeni robnim nagradama sistemom 'vid-uzmi'.

Tekst i snimka: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Trojac najboljih
__________________________________________________________

ROMI KOTORIBE PROSLAVILI SVOJ DAN
Bravo za organizaciju i poticajne govore

U subotu 8. travnja obilježen je Svjetski dan Roma u općini Kotoriba na način što je proslava održana u suradnji Općine Kotoriba i tamošnje romske udruge Za bolje sutra. Dostojanstvena svečanost održana je dvorani mjesnog  društvenog doma.

O značaju 8. travnja za najbrojniju nacionalu manjinu u Hrvatskoj govorio je Damir Ignac, predsjednik udruge.
Istaknuo je kako Romi u Hrvatskoj, a poglavito oni u Kotoribi osjećaju da nisu sami, da postoje oni koji im žele pomoći, no sam proces je prilično spor. Predsjednik Vijeća romske  nacionalne manjine  Općine Kotoriba Nenad Oršoš je ukazao na probleme s kojima se susreću njegovi sunarodnjaci u Kotoribi, istaknuo je zadovoljstvo što im Općina pomaže u rješavanju njihovih problema kojih još im nagomilanih.
U prigodnoj čestitki uz Dan Roma općinski načelnik Ljubomir Grgec je nabrojio oblike i načine kako  Općina Kotoriba pomaže Romima za koje je rekao kako u Kotoribi nisu sami, a da su njihovi problemi i problemi čitave Kotoribe. Dotakao se segregacije koju Kotoriba ne poznaje i dodavši kako je neće biti u toj sredini bar dok je on načelnik. Ravnateljica OŠ Jože Horvata Kotoriba profesorica Snježana Matoš je pobrojala načine kojima škola poštuje posebnosti Roma. Istaknula je radost kako s godinama sve više romskih osnovaca završava školovanje, a raduje je i uključenost najmlađih u predškolski odgoj i obrazovanje.
Prigodnim programom kao čestitari su se pojavili članovi Malog pjevačkog zbora OŠ pod ravnanjem profesorice Klaudije Vidović te Kotoripske mažoretkinje.
Nastupio je i mladi Rom, 16-godišnji Robert Ignac prigodnim skladbama uz pratnju na gitari.
U znak zahvalnosti ' glavnim' čestitarima domaćini su im uručili prigodne poklone.

M. Grubić
SNIMIO:A. Fuš
__________________________________________________________

DJEČJI VRTIĆ KOTORIBA
Žaklina Gregurec Kranjec zamjena ravnateljici Jambrešić


S obzirom da je aktualna ravnateljica Dječjeg vrtića Kotoriba Maja Jambrešić od početka godine na porođajnom dopustu nju mijenja  Žaklina Gregurec Kranjec.

Tako će biti narednih godinu dana. S obzirom da nema  5 godina radnog iskustva nije vršiteljica dužnosti , nego  samo zamjena ravnateljici.

Ona je završila  Učiteljski fakultet, Odsjek Čakovec, smjer rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Diplomirala  je  30.rujna 2014. godine te stekla naziv sveučilišna prvostupnica (baccalaurea) odgojiteljica djece rane i predškolske dobi, sprema VŠS.

Pripravnički staž obavila je  u Dječjem vrtiću Kotoriba te  se je odmah ovdje, a  nakon završenog staža zaposlila  na pola radnog vremena. Radila je neko vrijeme na pola radnog vremena u Dječjem vrtiću Klinčec u Donjoj Dubravi kao zamjena za bolovanja.


Tekst i foto: M. Grubić

FOTOGRAFIJA:
Žaklina Gregurec Kranjec

__________________________________________________________

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA
najava izleta Pula  - NP Brijuni

DRUŠTVO ŽENA KOTORIBA organizira 29.04.2017. izlet PULA - NP BRIJUNI.
Cijena izleta je 230,00 kn.
Molimo zainteresirane da se jave do četvrtka 06.04. 2017. gđi Peranec Margiti (0998506278) zbog potvrde agenciji radi same realizacije izleta.
 
UPRAVNI ODBOR DRUŠTVA ŽENA KOTORIBA

__________________________________________________________

Back to content | Back to main menu