Od osnutka do prvog svjetskog rata - Kotoriba

Go to content

Main menu:

Od osnutka do prvog svjetskog rata

Udruge > DVD Kotoriba

DVD KOTORIBA OD OSNUTKA DO PRVOG SVJETSKOG RATA

Vatra je jedna od najvažnijih pojava čovjekova života i razvoja civilizacije. Koliko je god bilo teško do nje doći, još je teže bilo njeno održavanje, no ipak je najteže ostalo njeno obuzdavanje.

Proučavajući prirodu i boreći se sa stihijom čovjek je došao do spoznaje da se vatra može gasiti , našao je sredstva za obranu od nje i u toj dugotrajnoj borbi postao njen gospodar, a ona njegov sluga.

Njemačka je prva zemlja koja je organizirano pristupila zaštiti od požara i postavila temelje dobrovoljnog vatrogastva. Pučanstvo Magdenburga 1823. godine u svezi s time osnovalo "Savez poštenih ljudi". Prvo dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano je 1841. godine u Meissenu, no zvanični osnutak dobrovoljnog okupljanja vatrogasaca spominje se1846. godine, osnivanjem društva u Durlachu.

Prvo vatrogasno društvo u Hrvatskoj utemeljeno je 1864. u Varaždinu, a 1865. godine u Sisku, dok je u Međimurju prvo takvo društvo takve vrste utemeljeno 31.1.1875. u Prelogu, a u Čakovcu 18.10.1875. godine. Godine 1882. osnovano je društvo u Murskom Središću, a šest godina kasnije redom u : Donjoj Dubravi, Kotoribi, Cirkovljanu i Goričanu.

Na inicijativu Jakoba Hišlera, vlasnika pilane u Kotoribi, DVD Kotoriba formirano je 31. listopada 1888. godine. Uz Hišlera inicijatori osnivanja bili su mjesni obrtnici i trgovci s osnovnim ciljem zaštite svoje imovine od eventualnih vatrenih nedaća. Prvi predsjednik društva bio je Vjekoslav Nađ, a zapovjednik Josip Ciceli. Osnivaèi su još bili: Stjepan Maltar, Josip Kočiš, Pavao Rodek, Franjo Siladi i Vinko Balog. Ovaj potonji je kasnije dugi niz godina obavljao tajničke poslove. Oni su u svoje redove okupili 35 Kotoripčana koji su i prije toga neorganizirano, u slučaju potrebe, koristili primitivnu vatrogasnu štrcaljku.Odmah pri formiranju društva prišlo se nabavci najminimalnije vatrogasne osobne i društvene opreme. Od osobne opreme vatrogasci su imali samo kape, a Društvo je posjedovalo ručne štrcaljke i cijevi. U daljnjoj modernizaciji nabavljene su bluze i radna odijela te dvije "samohrane" štrcaljke. Društvo posjeduje i svoje spremište izgrađeno 1888. godine.

Prvotan broj članova nije mogao udovoljiti svim zahtjevima požarnih opasnosti pa je Društvo trebalo osnažiti, a to je učinjeno na način što su članovi DVD-a u mjestu uživali određene beneficije. Interes za rad u Društvu porastao je s njegovom modernizacijom i novim oblicima djelatnosti.


Tu neizostavno trebamo spomenuti da je unutar Društva oformljena limena glazba od 15 članova, a nastupa na svim mjesnim manifestacijama i zabavama. Pojava limene glazbe datira nekoliko godina po osnutku Društva. Glazbenici su, nažalost, iskorištavani u političke i propagandne svrhe što je dovelo do njezinog raspuštanja.Početkom I. svjetskog rata rad društva je iz razumljivih razloga destabiliziran i to prije svega glede smanjenja članstva jer su mladi i sposobni pozvani u rat iz kojeg se, nažalost, neki nikada nisu vratili.

Back to content | Back to main menu