Osnivanje DVD-a - Kotoriba

Go to content

Main menu:

Osnivanje DVD-a

Udruge > DVD Kotoriba

DVD KOTORIBA


DVD Kotoriba, osnovano je 30. listopada 1888. godine na inicijativu Jakoba Hišlera, ondašnjeg vlasnika pilane, koja je postojala u Kotoribi. Hišler je društvo osnovao isključivo osiguravajuæi svoje interese, ali su ga isto podržavali i drugi obrtnici i trgovci.U proteklih 110 godina, kroz društvo su provejavali različiti interesi, politički, kulturno-zabavni i drugi.
U trenutku osnivanja, društvo je brojilo 33 člana. Oprema im je bila veoma skromna, a požarne opasnosti velike s obzirom na način gradnje stambenih i gospodarskih objekata, kao i čuvanje po dvorištima velikih količina sijena, slame i kukuruzovine.

Članovi društva oduvijek su bili ugledni građani. Biti vatrogasac bilo je čast i ponos. Iako je oprema bila skromna, ručna štrcaljka vučena - konjima, vatrogasci Kotoribe odlazili su na požare i u druga susjedna mjesta.

Od 1928. godine, društvo ima i svoju limenu glazbu koja uspješno sudjeluje u svim kulturno zabavnim manifestacijama sve do II. svjetskog rata.


Značajniji razvoj društvo doživljava u poslijeratnom periodu. Pored učestvovanja na svim akcijama, na izgradnji zemlje i mjesta, društvo se omasovljava i kadrovski osposobljava.1951. godine, društvo dobiva prvu auto-cisternu kapaciteta 3000 litara , nabavljena je u Zagrebu.


Katastrofalna poplava koja je zadesila Kotoribu 1965. godine, onesposobila je tadašnje vatrogasno spremište, pa se prišlo gradnji sadašnjeg doma, izgrađen je samodoprinosom i predan je na upotrebu 1967. godine.

Suvremenu auto-cisternu društvo je nabavilo 1978. godine. U proteklih 20 godina nabavljena je značajna oprema, agregati, zaštitna odjeća, ručni aparati, izolacioni aparati, uređaji za gašenje pjenom i vodenom maglom, oprema za gašenje šumskih požara, nabavljen je novi kombi i drugo.

Za svoj rad društvo je dobilo mnoga priznanja, od kojih treba spomenuti Zlatnu medalju za građanske usluge 1931. godine i Orden zasluga za narod sa srebrnim zrakama 1978. godine. Danas u redovima DVD-a okupljeno je 80 članova od kojeg broja njih 78 ima položene ispite za vatrogasce. Među njima nalazi se 3 časnika i 8 dočasnika. Uz taj broj u DVD-o učlanjeno je isto toliko mladih vatrogasaca starosne dobi od 10 - 16 godina. Upravo ovi potonji zaštitni su znak DVD-a Kotoriba jer su znani diljem Hrvatske po svojoj brojnosti te stručnom i edukativnom radu na svim poljima vatrogastva.

Back to content | Back to main menu