Položaj Kotoribe - Kotoriba

Go to content

Main menu:

Položaj Kotoribe

Kotoriba

Kotoriba je smještena na samom JI Međimurja.Susjedna mjesta jesu Donji Vidovec i Donja Dubrava.
Kotoriba uz ostalo graniči i s Republikom Mađarskom.
Smještena je uz rijeku Muru, u blizinu zaštićenog područja Veliki Pažut.


Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Kotoriba imala je 3.333 stanovnika, raspoređenih u jednom naselju - Kotoribi. Kotoriba ima izgrađenu gotovu svu potrebnu komunalnu infrastrukturu (struja,voda, telefoni, plin), te djelomično izgrađenu kanalizaciju.

Danas je Kotoriba, nedvojbeno, industijsko središte krajnjeg istoka Međimurske Županije, granični prijelaz na međunarodnoj pruzi, pa je tu smještena carinarnica, granična veterinarska inspekcija te nekoliko špedicija. Kotoriba je udaljena oko 40 kilometara od grada Čakovca županijskog središta i najudaljenije je mjesto od županijskog središta u Međimurskoj županiji.

Mjesto Kotoriba u povijesti se spominje u 16. stoljeću kao utvrda Zrinskih za obranu od Turaka. Razvoju mjesta najviše je doprinjela izgradnja željezničke pruge, koju je Kotoriba kao prvo mjesto u Hrvatskoj dobila 24. travnja 1860. godine.

Kotoriba je jedno od najvažnijih mjesta u Međimurju:1771. ima već preko tisuću stanovnika, a sto godina potom 2633! Spominje se najviše za Zrinskih da bi se obranili od najezde Turaka s druge strane Mure, podigli su tvrđavicu Kotori.

Back to content | Back to main menu